Aktiespararna

"Underliggande verksamheten intakt"

Av Redaktionen
21 september 20182 min lästid

Danske Bank kommer inte att behöva ta till kapitalförhöjande åtgärder i spåren av oegentligheterna inom den estländska verksamheten. Detta så till vida inte böterna för banken hamnar över 40 miljarder danska kronor.

Det skriver Sydbank i en analys, enligt Ritzau.

Trots allt sänker Sydbank rekommendationen för Danske-aktien till behåll från köp. Anledningen till sänkningen är att den danska storbankens egeninitierade undersökning av förehavandena inom den estländska verksamheten under åren 2007 till 2015 saknade slutsatser som kan leda närmare svar om hur stora böter som banken riskerar att åka på.

"Då långa undersökningar är att vänta kan det ta lång tid innan investerarna får ett klargörande. Danske Banks egen undersökning betyder nu att vi ser en större risk för att bolaget kan drabbas av ett stort bötesbelopp", citerar Ritzau.

Sydbank bedömer att den stora "osäkerheten om storleken på böter kommer att genomsyra aktien under lång tid". Sett till multiplar liknar Danske Bank ett "rövarköp" om det inte vore för bötesrisken, särskilt från amerikanskt håll. USA-myndigheter är kända för att dela ut höga böter. Skulle de skulle välja att inte gå vidare med sina undersökningar skulle det utgöra en trigger för aktiekursen, fortsätter analyshuset.

Sydbank ser dock en låg risk för att Danske Bank skulle drabbas av en större kundflykt, den underliggande verksamheten är således intakt, citerar Ritzau vidare från analysen.

Danske-aktien har backat 27 procent under 2018.

Dela med dig