Aktiespararna

Unga sparare går miste om miljoner

Av Unga Aktiesparare
24 oktober 20183 min lästid

Problemen på bostadsmarknaden och pensionssystemet är bara två skäl till varför unga sparare är viktigare än någonsin.

Framtiden är tillräckligt osäker för att låta inflationen äta upp vår ekonomiska trygghet, skriver Tove Zander, vd för Unga Aktiesparare.

Intresset för sparande kryper ner i åldrarna och det med framgång.

Allt fler ungdomar väljer att spara. Det är inte bara för stunden utan för att långsiktigt trygga sin framtid. Det finns i dag många anledningar till varför ungdomars sparande blir allt viktigare och några av orsakerna kan vara att barriärerna för att ta sig in på bostadsmarknaden växer och insatserna för en första bostad blir allt högre samt att vi under de gångna åren har nåtts av beslut gällande pensionssystemet som förändras.

Ökad pensionsålder, en åldrande befolkning som blir allt större som leder till en påse pengar som ska fördelas bland många fler samt att vi vid ett flertal tillfällen fått höra att pensionspyramiden är död.

Vi som unga behöver ta eget ansvar och det gör vi genom att spara på lång sikt. Men här blir det fel. Vi saknar kunskap om hur man ska spara för att få avkastning på pengarna och går miste om många år av "ränta-på-ränta-effekten". Unga Aktiesparare och Swedbanks Sifoundersökning visar att tre av fyra ungdomar i åldrarna 18-25 år bara sparar på sparkonto.

FAKTA

Inflationen är tillbaka – med besked

Gillar du citron? Surt. Priset har stigit med över 35 procent det senaste året.

Inflationen i Sverige är tillbaka med besked. Det handlar bland annat om ökade priser på olika matvaror, rapporterar SvD Näringsliv.

De senaste månaderna har inflationen överträffat Riksbankens inflationsmål på 2 procent. Men även om Riksbanken höjer reporäntan lär det dröja innan räntan på sparkontot är värd namnet.

Priset på blomkål har stigit med 30 procent bara på en månad och 55 procent ett år, enligt SCB/SvD Näringsliv. Gillar du citron? Surt. Priset har stigit med över 35 procent det senaste året med priset för grädde är upp 9 procent. Även wienerbröd har blivit dyrare. Nästa 5 procent på ett år, liksom juice och sill. Deppigt? Trösta dig med en slät kopp kaffe, som faktiskt blivit 1,7 procent billigare. Men hoppa mjölk eller grädde i kaffet. Priset är upp 3 respektive 9 procent.

Dela med dig