Aktiespararna

Uppgifter: Gardell kan vara på väg in i H&M

Av David Flatbacke-Karlsson
8 januari 20184 min lästid
Storägarrollen i Volvo kan bytas – mot H&M. Christer Gardell och Cevian kan vara på väg att köpa in sig i den pressade klädjätten, enligt uppgifter till Breakit. – Om det blir av är det säkert mycket positivt för aktien, säger Claes Folkmar, chef för Aktiespararnas marknadsbevakning.

H&M-aktien backade över 30 procent 2017.

Kan Christer Gardell bli räddare i nöden för den utsatta småspararfavoriten?

Det menar Breakit – som uppger att Cevian blir ny storägare i H&M.

Bomben slog ned i mellandagarna och skakade om marknaden. Christer Gardell berättade att hans aktivistfond Cevian sålt sina aktier i AB Volvo till Volvo Cars huvudägare Geely. Eran som storägare i Volvo är över.

Christer Gardell har tidigare uttalat sig och sagt att han siktar på att investera cirka 30 miljarder kronor, som kommer loss i samband med försäljningen av aktierna i Volvo, i minst ett större europeiskt börsbolag.

LÄS OCKSÅ: Gardells Cevian säljer hela Volvoinnehavet till Geely (https://old.aktiespararna.se/nyheter/gardells-cevian-saljer-hela-volvo-innehavet-till-geely)

”Kliver in som en blåslampa”

Nu skriver Breakits (https://www.breakit.se/artikel/10745/hetaste-skvallret-2018-christer-gardell-blir-ny-storagare-i-h-m) reporter Stefan Lundell att Cevian kommer att ta plats som storägare – i H&M. Uppgifterna är obekräftade, men Christer Gardell har erfarenhet av klädbranschen sedan tidigare. Han har varit storägare i Stockmannägda Lindex.

”Under 2018 kliver han in i H&M som en blåslampa för familjen Persson", skriver Stefan Lundell.

Claes Folkmar, chef för Aktiespararnas marknadsbevakning, tror att ett intåg av Gardell skulle kunna få fart på H&M.

– Om det blir av är det säkert mycket positivt för aktien i det korta perspektivet, säger han.

Men Claes Folkmar är inte så säker på att det blir någon entré i bolaget för Cevian.

– Jag tror att sannolikheten är ganska låg. Det är för svårt om familjen Persson inte vill samarbeta. Frågan är om Gardell förstår branschen tillräckligt mycket.

MISSA INTE: Perssons H&M-köp i år: 4,9 miljarder utöver utdelningen (https://old.aktiespararna.se/nyheter/perssons-hm-kop-i-ar-49-miljarder-utover-utdelningen)

Ska vända den digitala skutan rätt

Ett pressat H&M, vars aktiekurs tappade nära en tredjedel i värde 2017, har fått stor kritik för sitt arbete med bolagets e-handel. Stefan Lundell uppger att klädjätten förvärvar NA-KD, som gjort en kometresa inom handel på nätet, och får Jarno Vanhatapio på köpet.

NA-KD:s grundare är tänkt att få ordning på torpet och göra H&M till en framgångsrik aktör digitalt, enligt Breakit.

MER LÄSNING: H&M: "För lite och för sent" (https://old.aktiespararna.se/nyheter/hm-lite-och-sent)

Är som Galne Gunnar

Stefan Lundell berättar också att han har fått ta del av affärshemligheter gällande H&M:s nyligen utannonserade ”P12-projekt” i samband med ett besök i Mall of Scandinavia i Solna.

”Det visade sig att H&M:s superhemliga projekt “P12” huserade i lokalerna som min källa tipsat om. Hur jag kunde veta det? Kontoret i den anonyma fastigheten hade glasväggar”, skriver han.

SE ÄVEN: Stort klädmärke i konkurs (https://old.aktiespararna.se/nyheter/stort-kladmarke-i-konkurs)

Konceptet är lite av ett ”Galne Gunnar”-slag som kommer att ske på nätet, har Stefan Lundell skrivit (https://www.breakit.se/artikel/10724/h-m-s-nya-hemliga-satsning-ska-kranga-rea-markesklader-pa-natet) tidigare.

”H&M ska köpa upp utgångna partier från andra klädhandlare och sälja dem vidare på den här plattformen”, sade min källa.

Fortsätter nedåt

2018 är inne på sin femte handelsdag. H&M har inte fått någon drömstart på börsåret. Aktien är ned omkring 4 procent efter årsskiftet och handlas för cirka 163 kronor på måndagseftermiddagen.


Dela med dig