Upptäck prisvärd odlarchampagne
Champagneexpteren och författaren Fredrik Schelin växlar mellan Stockholm och Champagne. Under många år har han tagit med svenska vinentusiaster till distriktet. Här delar han med sig av sina bästa tips.
Visste du att bara 11% av vingårdarna i Champagne ägs av de stora champagnehusen, medan resten av marken ägs av 16 000 odlare? Varje enskild markägare och odlare äger i snitt 1,5 hektar mark. Blandningen av småskalighet och stora internationella varumärken präglar distriktet.
”Det är inte bara kapitalet som regerar i Champagne, även mindre familjeföretag är viktiga för framgången i både Frankrike och i Sverige. Det tycker jag är charmigt”, säger Fredrik Schelin.
Han månar särskilt om de små aktörerna i Champagne. Familjeföretagen som både odlar druvor och gör egen champagne når inte så ofta till Sverige. Det gör att det går att få tag på unika viner med liten produktion vid ett besök i det berömda distriktet. Med öppet sinne och tålamod lär det gå att göra en och annan bra affär, även om det inte är läge att leta efter fynd efter Champagnes svårigheter med oväder, dåliga skördar och kraftiga prisökningar de senaste åren.
Ett av de allra bästa sätten att njuta av champagnen är att göra det på plats.
”Det är en magisk upplevelse att öppna en flaska champagne och njuta av den i vingården där druvorna till producentens champagne har odlats. Gärna tillsammans med andra. Det är inte så många som känner till det, men i Champagne är det tillåtet att besöka vingårdarna och dricka champagne. I alla fall så länge man respekterar ägarna och deras vinstockar. Det fungerar ungefär som den svenska allemansrätten.”
Épernay eller Reims är bra ställen att bo på och utgå från i Champagne. Fördelen med att bo här är att det finns bra restauranger och champagnebarer. Det finns även hotell och andra boenden bland vinodlingarna.
Champagne är lättillgängligt från Paris. Hyr en bil så är du i Champagne på en dryg timme. Lokala tåg går till både Reims och Épernay och tar 45 till 75 minuter, beroende på station och tåg.
”Många champagnehus erbjuder guidade turer där du kan lära dig mer om processen, historien och få en inblick i husets metoder. Detta rekommenderar jag varmt, men se till att boka källarturen i förväg, särskilt under högsäsong, för att säkerställa att du får plats.”
Några av de mest kända champagnehusen att besöka i Champagne är Pommery, Taittinger, Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Dom Pérignon och Ruinart. Utöver de stora champagnehusen finns det många mindre, familjeägda vingårdar som är väl värda ett besök.
”Några av mina favoriter är Pierre Mignon, Bonvalet, Henri Maillart, Marc Hébrart och Diebolt Vallois. Njut av de fantastiska smakerna på plats. Det är något alldeles speciellt.”
För den som besöker distriktet för första gången rekommenderar Fredrik Schelin Route Touristique du Champagne. Den är 60 mil lång och består av ett åttiotal intressanta stopp. Här guidas man genom några av de finaste byarna, de bästa vinfälten och de främsta producenterna.
Odlarchampagne, eller récoltant-manipulant, representerar en viktig del av den prestigefyllda champagnevärlden. Till skillnad från större hus, som ofta köper druvor från olika vingårdar, produceras odlarchampagne av vinodlare som odlar sina egna druvor på sina egna vingårdar. Närheten till druvorna ger en särskild känsla för den hantverksmässiga processen att framställa champagne, som utgår från platsen och terroiren.
Många odlarchampagner kommer från mindre familjeägda vingårdar och representerar flera generationers arv av vinodling. Tradition och förvaltning av familjens arv skapar en större mening med varje flaska champagne och ger en upplevelse som går utöver själva drycken.
Det är paret Isabelle Diebolt och Jean- Paul Hébrart ett levande exempel på. De är passionerat engagerade i varsitt familjeägt champagnehus. Det ena med fokus på chardonnay och det andra på pinot noir.
Champagnehuset Diebolt-Vallois startades redan 1978 av Jaques Diebolt och Nadia Vallois i nära samarbete med deras två barn, Isabelle och Arnaud. Egendomen ligger i hjärtat av Côte de Blancs som är regionens viktigaste källa för chardonnay.
I familjen finns det en lång odlartradition i distriktet. Jaques familj har varit verksam i grand cru-byn Cramant sedan slutet av 1800-talet och Nadias familj har odlat druvor i Champagne ända sedan 1400-talet i premier cru-byn Cuis. Diebolt-Vallois har en kultstatus i champagnevärlden och huset producerar viner i toppklass. Har du vägarna förbi, så boka ett besök. Vem du än möter är du välkommen. Sverige är en viktig och betydande marknad för detta lilla familjeföretag som gör stora champagner.
Huset har 11 hektar vingårdar i Côte de Blancs. De flesta ligger i Cramant och Cuis. De kalkrika jordarna ger druvor av högsta kvalitet. Av de sex viner familjen har i sin portfölj är fyra helt baserade på chardonnay. De flesta av champagnerna är cuvéer.
Husets prestigechampagne Fleur de passion är hett eftertraktad i världen. Efterfrågan är betydligt större än tillgången. Detta mästerliga vin produceras bara med druvor från riktigt bra årgångar. Druvorna hämtas från 40 till 60 år gamla stockar som växer på bergssluttningen Les Buzons i grand cru-klassade Cramant.
Jean-Paul Hébrart tog över driften av det familjeägda champagnehuset Marc Hébrart Champagne, som ligger i Grande Vallée de la Marne, efter sin pappa 1997. Han hade då producerat champagne under sitt eget namn sedan 1964 och varit medlem av Club Tresors de Champagne, eller Special Club som man säger i dagligt tal, sedan 1984. Det är en sammanslutning av odlare som grundades på sjuttiotalet och omfattar tjugofem kvalitetsmedvetna odlare i Champagne. En del av dessa viner brukar komma till Sverige i Systembolagets tillfälliga sortiment.
Jean-Paul Hébrart är närvarande under hela processen. Från arbetet i vingården och vineriet till mötet med kunder och konsumenter världen runt. På det sättet kan han behålla en noggrann kontroll över hela processen, från druva till färdigt vin. Det krävs om man ska lyckas få fram champagne av ypperlig kvalitet med relativt begränsade resurser som ett mindre hus har.
Sedan Jean-Paul tog över driften av Marc Hébrart har antalet odlingslägen ökat successivt och handarbetet i vingården har blivit ännu mer naturnära. Huset äger 16 hektar druvodling på ett åttiotal odlingslägen i Champagne. Det är dyrt och svårt att få tag på bra lägen, så många av odlingslotterna är små och belägna på olika platser i regionen. Här ingår många premier cru-lägen men också flera eftertraktade grand cru-lägen. Merparten av de odlade druvorna är pinot noir. De odlas i Mareuil sur Aÿ, Avenay, Bisseaul, Hautvillers och Aÿ.
Hébrarts champagner uppmärksammas för sin odlarkvalitet där fyllighet, komplexitet och mineralitet är närvarande.
I början av nittiotalet lärde Jean-Paul och Isabelle känna varandra i samband med regelbundna vinprovningar i en panel där båda ingick. Så småningom uppstod ljuv musik. Än i dag delar de kärleken till varandra och till champagne. Även parets son, Guiallme, delar deras engagemang för champagne. Han har bland annat varit lärling hos den berömda champagneproducenten Jacques Selosse. Och i dag jobbar han heltid i sin fars vineri.
På det sättet kan det familjen skapat tillsammans få ett liv som räcker över generationer. Som så ofta när det gäller familjedrivna vinhus i Champagne. Det är på många sätt dessa som är framtiden.
FREDRIK SCHELINS RESETIPS:
• Se till att boka ditt besök i förväg, särskilt om du vill göra en guidad tur eller provsmakning.
• Klä dig bekvämt och lämpligt för vingårdsbesök, särskilt om du planerar att gå runt på vingården eller i källaren.
• Var inte rädd för att ställa frågor till din guide eller värd under besöket. Det är ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om champagneproduktionen och regionen.
• Glöm inte att visa respekt för vingårdens egendom och personal då många bor där. Var noggrann med att följa regler och riktlinjer under besöket.
• Om du deltar i en provsmakning, kom ihåg att smaka champagnen med måtta och respektera alkoholens påverkan.
Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.