Aktiespararna

Upptrappning som kan ge skrämselhicka

Av Redaktionen
21 november 20173 min lästid

Spänningarna mellan USA och Nordkorea har ökat ända sedan Donald Trump tillträde som president. Nu är försämringen nått till en ny bottennivå. Samtidigt varnar börsexperter för att en kärnvapenkrig skulle kunna utlösa ett börsfall.

Beskedet om Nordkorea ska placeras på en lista av länder klassificerade som terrorsponsorer tillsammans med Iran, Sudan och Syrien är ännu ett steg i upptrappningen och kan få börserna att falla.

Sedan President Trump tillträdde sin post har relationerna mellan USA och Nordkoreas diktator Kim Jong-un försämrats kraftigt. Det har varit en rad incidenter under året med twitter-attacker och hån från båda sidorna som nådde nya höjder i måndags. President Trump beslutade då för att sätta upp landet på en föga smickrande lista av länder som som är att betrakta som terrorsponsorer och innehåller förutom Nordkorea även Iran, Sudan och Syrien.

En minnesvärd tweet var när President Trump skrev att Nordkorea skulle få se på ”eld och ilska likt jorden aldrig sett” och han hotade även att ”totalt förstöra” Nordkorea under sitt första tal till FN tidigare i höstas.

Även dödsfallet av den amerikanska studenten Otto Warmbier som hamnade i koma under sin fängsling i landet har varit uppmärksammat och kritiserat i USA. Den amerikanske senatorn Cory Gardner skrev på twitter att ”Nordkorea mördade Otto Warmbier” och att han ”stöttade beslutet” om att sätta upp Nordkorea på listan.

I sitt veckobrev så skriver den svenska analysfirman Jarl Securities att USA dessutom har förflyttat trupper och resurser till området och att ett krig kan vara förestående. Trump har nyss spenderat tolv dagar i Asien där han träffat bland annat Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping. Just mötet med Kinas president var viktigt då Kina är Nordkoreas främsta handelspartner och ett krig utan deras godkännande är svårvunnet.

Om det blir ett krig så skulle det även kunna eskalera till ett kärnvapenkrig då båda länder är kärnvapennationer. Jarl Securities skriver att ett kärnvapenkrig skulle kunna leda till ett börsfall på 20-30 procent. De skriver fortsatt att ”Hittills så har alla typer av kriser lyckats hanteras av marknaderna och så gäller nog även denna kris, förutsatt att den inte eskalerar bortom Nordkorea-USA”.

Sparare har anledning att hålla ett vakande öga på konflikten och President Trumps twitter.

Dela med dig