Aktiespararna

Ur kyldisken till mer kroppsvärme

Av Dag Rolander
17 mars 20215 min lästid
Itabs omstöpning och nyligen genomförda nyemission bäddar för bättre lönsamhet, expansion och ett köpråd för aktien.

Itabs omstöpning och nyligen genomförda nyemission bäddar för bättre lönsamhet, expansion och ett köpråd för aktien.

Butiksinredningsspecialisten Itab blev allt tröttare på börsen i takt med att fokus riktades bort från fysiska till digitala butikerna. Efter flera tiotals förvärv täcker verksamheten, med tillverknings- och försäljningsstyrka hela Europa. Positionen är starkast i Norden som står för 28 procent av omsättningen, med kunder som Axfood, ICA, Ikea och H&M, och ganska jämnt spridd från Irland och Storbritannien över Central- till Östeuropa, ned till Sydeuropa och bortom till övriga världen med 8 procent.

Omsättningen under Coronapräglade 2020 backade. Dagligvaruhandel stod för 58 procent och här blev omsättningen oförändrad. Till modebutiker halverades omsättningen och andelen blev bara 8 procent. Övrig fackhandel, med 34 procent av totalen, backade 15-20 procent. Rörelsemarginalen blev blott 2 procent trots marknadsledarskap men i ett gebit som börsen ogillar. Ser vi bakåt finns skäl för det.

Omsättningen toppade 2017 på 6,4 miljarder kronor, efter ett större sämre förvärv, och den stagnerade därefter för att sen ifjol stanna på 5,3 miljarder kronor. Under tioårsperioden 2010 - 2019 blev rörelsemarginalen i genomsnitt 6,2 procent, med 9,8 procent toppåret 2015 och bara 6,5 procent under femårsperioden 2015-2019. Bättring behövs.

För tre år sedan startades en nydaning som inte gav tillräcklig effekt. Nu pågår en mer omfattande omstruktureringen, fortfarande kallad One Itab. Fokus flyttas från att sälja produkter eller inredningar av olika slag till att lösa kunders behov av omstöpning med nya koncept efter ändrade konsumentbeteenden. Lönsamhet är i fokus. Administrations- och försäljningskostnader har sänkts. Mycket mer pågår som till exempel flytt av verksamhet från Skellefteå och Jönköping till Tjeckien och Kina, sammanläggning av två fabriker i Kina, med flera landövergångar. I grunden ska Itabs spridda enheter samordnas bättre genom decentralisering där beslut kan vägledas och utvärderas med nya nyckeltal och samarbete underlättas mellan enheter på avstånd. En effektiv, integrerad helhet skapas.

Omstruktureringskostnader belastade rörelseresultat med 205 miljoner kronor ifjol. Oräknat den slängen skulle rörelsemarginalen blivit 6 procent vilket var klart bättre än 4 procent 2019.

Ett strategiskt, italienskt förvärv annonserades i oktober och fullföljdes i januari. Positionen förbättras i Sydeuropa, som backade 18 procent ned till 15 procent av omsättningen ifjol. Kunderna får ett rikare urval både där och på andra håll.

Förvärven kan fortsätta tack vare att balansräkningen inretts med mer eget kapital och sura lån hivats ut. I december annonserades att norska investeringsbolaget Aeternum, med redarkungen John Fredriksen i kulissen, satsar 410 miljoner kronor och blir storägare med 25 procent i samband med en företrädesemission som nyss avslutats, och som, ihop med en riktad emission på 100 miljoner, med bakgrund ett aktieägarlån som löste en personalkonvertibel, inbringade nära 870 miljoner kronor.

Emissionen är inräknad i våra nyckeltal som om den var klar, och inte bara avtalad vid årsskiftet. Itabs balansräkning är sund och stark. Eget kapital är nu närmare 2,5 miljarder kronor eller 11,30 kronor per aktie. Räntebärande nettoskulden som var 2,5 miljarder 2019 är bara 0,9 miljarder kronor och bortsett från leasing 242 miljoner småpotatis. Här finns styrka för den som vill göra mer.

Aktien är ganska rimligt värderad utifrån våra osäkra prognoser. Med multipeln 11 på nästa års mer normaliserade rörelseresultat borde aktien närma sig 20 kronor. Riktkursen 18 kronor räcker för ett köpråd i närtid.


Företagsbeskrivning

Itab med huvudkontor i Jönköping och 3030 anställda är ledande i Europa på tillverkning och utformning av kundanpassade butiksinredningar, som kassadiskar, självutcheckning, grindar och belysning, till dagligvaruhandel och andra detaljhandelsbutiker.

Börstemperatur

Ledning: 4

Tillväxt: 1

Direktavkastning: -

Lönsamhet: 3

Trygg placering: 3

Ledning

Andréas Elgaard, VD sedan 2019 med bakgrund på Ikea, har i år förvärvat och tecknat 1 miljon aktier som nästan dubblats i värde till 15 miljoner kronor.

Optimisten hoppas att behovet av omdaningar av fysiska butiker för att locka kunder dit kommer att ge brant ökad efterfrågan på inredning.

Pessimisten befarar att sämre ekonomi minskar butikers investeringsvilja och efter stängningar kommer billig inredning ut på andrahandsmarknaden.

Dela med dig