Aktiespararna

Urblåsningen tillfälligt över?

19 mars 20204 min lästid
Korta portföljen.
Här kan du läsa den senaste uppdateringen av Korta Portföljen (vecka 12).

Allmän reflektion

Sedan föregående veckas inlägg har vi sett en fortsatt volatil marknad och nedgången på börsen summeras till minus 11 procent.

De rejäla nedgångarna har dock börjat mattas av något och kan ses som att vi förhoppningsvis kan komma att närma oss någon form av, åtminstone kortsiktig, botten.

Vi har också börjat se lite mer av en urskiljning mellan bolagen, ett tecken på att marknaden har slutat sälja alla aktier i panik.

Bolag som marknaden bedömer kommer att klara sig bättre har också sett sina aktiekurser stå emot eller till och med stiga. Det senaste portföljinnehavet ICA Gruppen, får ses som ett sådant bolag som nu är upp 25 procent sedan köptillfälle medan index under samma period är ner 25 procent.

Jämför vi med bolag som uppenbart får en mer direkt påverkan av det som händer i vår omvärld (likt portföljinnehavet Lundin Petroleum som nu har halverats) så är marknaden å andra sidan skoningslös. Titta bara på aktier som Scandic och SAS som fallit 75 respektive 45 procent på en månad.

Även om vi ser små tendenser till en lugnare börs så är vi sammantaget fortsatt ödmjuka inför att det alltjämt finns potentiell nedsida och det finns gott om risker som skulle kunna realiseras och kunna få börsen att tappa ytterligare. Att jättar som Daimler och Scania väljer att stoppa sin produktion skapar helt klart en oro kring hur mindre underleverantörer ska överleva och konkursvågen börjar faktiskt så sakteliga ta fart. Detta trots att politiker och centralbanker gör vad de kan för att undvika ett sådant scenario.

Ökad oro kring utdelningspotentialen

I takt med det osäkra läge som många bolag nu brottas med har vi redan sett ett flertal bolag som flaggar för sänkt eller till och med indragen utdelning. Bland portföljbolagen finner vi GHP och North Media, vilket givetvis känns olyckligt.

Men även storbolag som SEB väljer att skjuta på utdelningen (kommer det gälla samtliga banker?), frågetecken finns vad Volvo gör och det tillsynes stabila bolaget Coor väljer att hålla på den tidigare kommunicerade extrautdelningen. Exemplen är många och fler lär det blir. Vi bevakar situationen.

Här på redaktionen befinner vi oss mitt i en hektisk lämningsperiod till det kommande numret av Aktiespararen men vi försöker hålla huvudet kallt och systematiskt hitta nya placeringsmöjligheter. Fastighetssektorn är ned 50 procent på bred front, där kan det kanske snart uppstå läge att våga bottenfiska...

Portföljen lyser alltjämt illrött med Ica som enda egentliga glädjeämnet just nu


Om Korta Portföljen

Vill du också få Korta Portföljen-inläggen i realtid? Ta del av Aktiespararnas Premiummedlemskapet och signa upp dig för Messenger-tjänsten här

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje vecka på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

Dela med dig