Aktiespararna

Urstarkt av Bahnhof - nu ser det fortsatt ljust ut

Av Cristofer Andersson
7 november 20235 min lästid
Från vänster: Cristofer Andersson, analytiker på Aktiespararna och Jon Karlung, vd för Bahnhof.
Medan Bahnhofs presenterade en något svalare rapport för det andra räkenskapsåret var det mer eller mindre en smash som ledningen idag levererade. Att vd, Jon Karlung, väljer att summera kvartalet och inleda rapporten med fetstilta och i versaler skrivna ”Lysande rekord” bedöms inte som en underdrift.

Både omsättning och vinst kom in högre än såväl samma period motsvarande år som vad analytiker hade förväntat sig. Förra året uppnådde nettoomsättningen under det tredje kvartalet 436,5 mkr, medan den i år uppnådde 477,9 mkr, en tillväxt om 9,5 %. Gällande rörelseresultatet (EBIT) uppgick det till 70,2 mkr, en ökning motsvarande 20,8 % från tidigare 58,1 mkr. Samma styrka syntes även i såväl resultat efter skatt som i nettomarginalen. Förstnämnda ökade med 24 % till 58,6 mkr (46,9) och sistnämnda stärktes med 2,1 procentenheter och uppgick därmed till 15,5 % (13,4).

Samtliga siffror kom in högre än analytikers förväntningar, där de bland annat förväntat sig en nettoomsättning om 467,9 mkr och ett rörelseresultat om 60,39 mkr.

Tydliga insatser ger resultat för Bahnhof

Karlung skriver att koncernen genomfört flera effektiviseringar, men tydligt är även att de har lyckats växa utan att tumma på marginalerna. Anledningen till detta torde högts sannolikt vara att kunderna uppskattar bolagets produkter och är beredda att betala det pris som sätts - ”Price is whatever you pay, value what you get”, som Warren Buffett så ofta återkommer till.

Starkt är att såväl den privata- som företagsinriktade verksamheten växer. Gällande sistnämnda vann Bahnhof flera nya kunder inom framför allt tjänster som inbegriper datacenters och i och med detta samt en fortsatt ökad efterfrågan skriver Karlung att bolaget nu satsar ”på att bygga ett kluster av flera sammankoppladedatacenter, där vi fokuserar på nätmässig prestanda.” 

Styrkerapport

Orden har även praktiserats, då koncernen efter kvartalets avslut förvärvade en anläggning i Kista. Denna kommer att skräddarsys för att passa kombinationen av datacenter och IP-nät.

På privatsidan ökade nettotillväxten av bredbandskunder med 2 507, vilket gör att bolaget totalt och per sista september har 453 967 kunder. Att växa under de ekonomiskt svåra och utmanande tider som råder för såväl företag som konsumenter är en sak, men att göra det med stigande marginaler är en annan. Således tål det ännu en gång att betona styrkan i dagens rapport.

Finland fortfarande obetydligt

Under det andra kvartalet gjordes det klart att Bahnhof gått in i Finland i syfte att förskansa sig även där. Detta var en av de faktorer som fick marknaden att bemöta rapporten mer njuggt, då en sådan expansion ofta kommer med ökade kostnader, sämre lönsamhet och högst osäkra utfall.

Under det tredje kvartalet har bolaget fortsatt ”bearbeta företag, bostadsrättsföreningar och villaägare med erbjudanden om blixtsnabbatjänster.” Detta till trots gör det ekonomiska utfallet ännu inget större avtryck. ”Men på några få månader har vi vuxit organiskt med flera hundra kunder”, betonar dock Karlung när ämnet avhandlas.

Starka finanser för Bahnhof

Kassaflödet för perioden juli till och med september 2023 uppgick till 56,9 Mkr (50,8), en ökning motsvarande 12 %, medan likvidamedel nådde 596,1 Mkr (495,2), hela 20,3 % högre än samma period föregående år. Allt annat lika betyder dessa siffror, tillsammans med den ökande vinsten, att bolaget står allt annat än svagt. Ett scenario med räntor som är ”higher for longer” kommer såklart påverka bolaget på flera sätt, såsom att kunder kan nödgas säga upp avtal, men bolaget kommer vara en relativ vinnare övriga konkurrenter som inte har samma starka finansiella ställning. 

Marknaden applåderar och vi stämmer in

Cirka en och en halv timma in på tisdagens handel belönades Bahnhofs aktie med en uppgång om cirka 8 %. Mottagandet är inget annat än passande och mycket talar för att bolaget kommer vara en fortsatt pålitlig grundpelare i aktieägarnas portföljer. Karlung är såväl grundare som vd, äger via företag 50,4 % av kapitalet och 85,9 % av rösterna samt har en stor och lång erfarenhet av branschen.

Med sin starka finansiella position står bolaget även redo för eventuella förvärv, vilket kan bli aktuellt framgent. Karlung lämnar inget stängt, men skriver inte heller något mer än att det är ett alternativt. ”Vår ambition är att offensivt arbeta med kapitalet i tekniska och affärsmässiga nyinvesteringar i Sverige och utomlands. Vi har även en beredskap för potentiella förvärv av bolag som kan skapasynergier till vår affär.”

På rullande tolv månader uppgår vinsten till 1,9 kr, medan densamma för räkenskapsåret 2022 var 1,7 kr. Givet ett aktiepris om 38 kr motsvarar vinsten ett P/E-tal om 20. Det må låta något högt relativt det genomsnitt som den breda börsen just nu handlas till för såväl räkenskapsåret 2023 (P/E 16,5) som 2024 (14,3), men faktum är att det är lägre än aktiens historiska snittför både 3 och 5 samt 10 år.

Det ser fortsatt ljust ut för Bahnhof, som är välförtjänat av dagens marknadsreaktion.



 




Dela med dig