Utbudet av aktier minskar i den snabbaste takten på 25 år
I en krönika skriver Mats Nyman att aktiemarknaden påverkas av många olika aspekter, bland annat utbudet av aktier. För det mesta ökar utbudet, då företag växer och behöver mer kapital, men att företag köper tillbaka sina egna aktier minskar utbudet.
”I direkt anslutning till pandemin var det många företag som tog in extra kapital och bromsade återköpen. Men sedan 2022 är det tvärtom. Vi är nu inne på det tredje året med ett minskat utbud av aktier, något vi aldrig sett tidigare. Effekten blir att aktier blir en ”bristvara” och bidrar till att aktiekurserna stiger”, skriver han.
Även Financial Times skrev nyligen om trendbrottet.
De menar att utbudet av aktier hittills i år har krympt med 120 miljarder dollar, och att det är första gången sedan JP Morgans mätningar startade 1999 som vi är på väg mot det tredje konsekutiva året med sjunkande utbud.
"Det globala utbudet av aktier sjunker i den snabbaste takten på åtminstone 25 år, då ekonomisk och geopolitisk osäkerhet tynger nyemissioner och bolag fortsätter köpa tillbaka stora kvantiteter av sina egna aktier", skriver de.
Svåra prognoser
Mats Nyman menar att de globala aktiestrategerna tagits på sängen av det minskade utbudet. Aktiestrategerna trodde att de höga börskurserna skulle locka till nya börsintroduktioner och nyemissioner - istället har det kommit in få nya bolag på börserna och återköpen fortsätter.
Slutligen menar Mats Nyman att det är svårt att sia om framtida aktieutbud. På ena sidan står private equity-bolag som vill sälja innehav de länge haft i fonderna samt att det kan komma AI-bolag och annat spännande till börserna. På andra sidan står bolag med starka finanser och kan fortsätta sina återköp och lägga bud på andra börsbolag.
LÄS MER: IPO-fönstret öppnas allt vidare
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.