Aktiespararna

Utdelning närmar sig i kvalitetsaktien

Av Redaktionen
28 september 20202 min lästid
Utdelningsfrågan var i fokus när Morabaserade FM Mattson höll en extra bolagsstämma den 29 september. Aktiespararnas analytiker tilltalas av aktien och framtidsutsikterna.

Efter ett utdelningssnålt år på Stockholmsbörsen börjar läget närma sig mer normala tider.

Även om pandemin fortfarande pågår och många bolag känner av den stora osäkerheten i ekonomin, finns det bolag som klarat krisen bättre. Eller rentav gynnats av rådande tider.

– Ett fåtal namn går stärkta ur pandemin. Dessa bolag har stärkt sina finanser och har nu ett stort utrymme för utdelningar, säger Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark

Analytikern lyfter fram flera digitala vinnare i coronakrisens spår. Även bygg- och hemmafixbolagen har känt ett tydligt uppsving.

– När mer tid spenderas i hemmet växer nya vinnare fram. I hemmabyggbranschen råder det en sällsynt boom. Hur långvarig den effekten blir återstår att se, säger han.

Utdelning närmar sig

En av aktierna på Christoffer Ahnemarks radar är Morabaserade kran- och termostatblandarbolaget FM Mattson.

På tisdag, den 29 september, håller bolaget en extrainsatt bolagsstämma för att besluta om utdelning. Förslaget från styrelsen ligger på 3,50 kronor per aktie med avstämningsdag den 1 oktober.

– FM Mattson är ett fint bolag som gör mycket rätt. Det är en kvalitetsaktie, säger Christoffer Ahnemark

I bolagets kvartalsrapport för det andra kvartalet, som släpptes, den 25 augusti, växte intäkterna med fem procent jämfört med året innan. Även rörelseresultatet ökade.

Ökningstakten i det andra kvartalet var dock en effekt av förvärv. Den organiska tillväxten var negativ och landade på runt minus 1 procent.

– Det andra kvartalet var något svalare för FM Mattson, men den underliggande vinstutvecklingen är stark. Utvecklingen under det första halvåret är helt klart imponerande, säger Christoffer Ahnemark

Signalvärde

FM Mattson har en stark balansräkning och fler förvärv, likt Hotbath, är att vänta enligt analytikern. Det borgar för fortsatt goda tider. Även utdelningsbeslutet är positivt.

– Utdelningsförslaget ger signalvärde. Bolaget är inne på en intressant resa och aktien bör finnas på bevakningslistan för fler investerare, avslutar Christoffer Ahnemark

Marknadsnyheter

Dela med dig