Aktiespararna

Utdelningar som ger ränta-på-ränta

Av Redaktionen
20 september 20172 min lästid

I oktober firar fonden Aktiespararna Direktavkastning ett år. Samtidigt presenterar många av storbolagen sina nya delårsrapporter. Vissa av bolagen ger även utdelningar, som AstraZeneca, H&M och Telia, som alla ingår i Aktiespararna Direktavkastning, som en fond med fokus på just utdelningar.

För många med intresse för aktier och fonder är det framförallt våren som är förknippad med utdelningar.

– Men under senare år har det blivit allt vanligare att företagen delar upp utdelningen på olika tillfällen, säger Marie Holmstrand, administrativ chef på Aktiespararnas dotterbolag Aktieinvest Fonder.

Historiskt har det visat sig vara en god affär att satsa på utdelningsaktier och förstärka ränta-på-ränta-effekten genom att återinvestera utdelningarna .Under en tioårsperiod har SIXDIV15SWGI-index, som omfattar de 15 storbolag på Stockholmsbörsen med högst direktavkastning, gett en snittutdelning på 5,3 procent per år. Under 2017 beräknas den förväntade direktavkastningen för SIX-indexet vara på 4,8 procent.

Utdelningar har återinvesterats

– En av Aktiespararnas gyllene regler är att investera regelbundet. Tack vare att utdelningarna återinvesteras i aktierna uppnås indirekt en viss regelbundenhet i sparandet, säger Marie Holmstrand.

SIXDIV15SWGI-index startades i slutet av februari 2003. En investerad 100-lapp då har blivit värd över 800 kronor i skrivandets stund.

Självklart har en bra börsutveckling bidragit till avkastningen, men också med hjälp ut av att utdelningarna har återinvesterats.

– Det sägs att Einstein sa att världens åttonde underverk är ränta-på-ränta-effekten, säger Marie Holmstrand.

Dela med dig