Aktiespararna

Utdelningsexperten: Här är aktierna jag vill köpa nu

Av Eric Emanuelsson
9 maj 20236 min lästid
Marcus Hernhag, författare och utdelningsexpert, funderar på att vikta om sin privata portfölj en aning och köpa in tre populära aktier på Stockholmsbörsen. ”De har en stabil utdelningstrend och slår börsindex på sikt”, säger han. Hernhag listar också vilka aktier han nyligen köpt och de han tänker hugga om det sker en rekyl nedåt.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Marcus Hernhag är författaren som bland annat skrivit boken ”Bli rik på aktieutdelning”. Han är också en utdelningsexpert och skriver bland annat krönikor i Privata affärer.

För Aktiespararna berättar han hur han lagt upp strategin för sitt sparande. Hans privata portfölj består av fyra segment, varav det första är innehav som han har i stället för att äga räntebärande värdepapper.

”Det segmentet består i princip bara av högutdelare. Ett bolag som jag har där är Tele2. Du får en hög direktavkastning och bolaget är stabilt”.

Bas-innehaven

Ovanpå det har Hernhag sitt största segment i portföljen: bas-innehaven. Här finns bland annat Axfood, Bahnhof och Stora Enso.

”Bolagen i det här segmentet har en direktavkastning på cirka 2–6%. Det är sällan någon sänker utdelningen, men alla höjer inte varje år heller. Utdelningstrenderna är stabila eller pekar tydligt uppåt”.

Det tredje segmentet består av cykliska aktier. Det är här som Hernhag är mest aktiv för tillfället.

”Det är ett litet segment av portföljen, men jag kan säga att Alfa Laval är min svenska representant där. Taktiken är att sälja efter en lång konjunkturuppgång och sedan köpa igen i en svacka. Det har jag väl lyckats ganska bra med hittills. Just nu avvaktar jag i Alfa då de rapporterar bra och kursen bara stiger. Inte läga att stressa fram en aktieförsäljning då”.

Tror på Evolution

Det fjärde segmentet består av stabila tillväxtaktier, bland annat Evolution, Hexagon och Hexatronic.

”De har utdelning varje år och det är stabilare tillväxt i de här bolagen än de som går med förlust eller har osäker lönsamhet”.

Totalt har Marcus Hernhag drygt 30 innehav och aktiernas vikt har oftast mellan 2–4% av portföljens värde.

”Då får jag en stor riskspridning. Sker det en smäll i ett av innehaven och kursen halveras, då tappar min portfölj ändå bara 1–2% i marknadsvärde”.

När det kommer till nyligen gjorda affärer har Marcus Hernhag ökat i det kanadensiska förvaltningsbolaget Brookfield Asset Management.

”De har en bra historik och satsar på stigande utdelning framöver. Långsiktigt gillar jag verkligen deras affärsmodell med kapitalförvaltning”.

Han ökade också i Hexatronic före bolagets Q1-rapport. Aktien har dock fallit ganska rejält efter det.

Väntar ut vändningen i Hexatronic

”Då köpte jag inte mer utan nu väntar jag och hoppas att trenden vänder. Jag tror att bolaget kommer att växa som det ska över tid, men kanske blir marknaden lite sämre i en kommande lågkonjunktur. Men bolaget har ändå bra lönsamhet och kommer sannolikt att behålla det”.

Utdelningsexperten säger att han inte hade räknat med att kursen skulle falla så mycket som den gjort.

”Men nu gäller det att vara försiktig. Det är väldigt lätt att dras med och köpa ännu mer när raset pågår, men risken är stor att man köper alldeles för tidigt. Då är det bättre att vänta och fylla på när trenden har vänt, för chansen att träffa botten är väldigt liten. Det är viktigt att inte köpa för mycket för tidigt i en nedgång”.

Vad det gäller kommande aktieköp finns det några bolag som Marcus Hernhag är sugen på.

Vill köpa tre investmentbolag

Han nämner investmentbolagen Latour, Investor och Lundbergs.

"Jag äger redan Creades och Bure, men jag funderar på att vikta om portföljen lite och slå till på de här klassikerna. Det är väldigt bra bolag med stabil utdelningstrend, bra riskspridning och de slår börsindex på sikt. Sedan gillar jag framförallt innehaven i Investor och Latour.”

Han sneglar också på att öka i Beijer Ref. En aktie han köpt nyligen sedan den backat de senaste månaderna, men som fortfarande inte är billig.

”Kursen har stått stilla i 1,5 år nu, så de växer sakta in i sin värderingskostym. Långsiktigt tror jag på bolaget och de gynnas av EU-direktivet som kräver att miljöfarliga kylmedier ska fasas ut till 2030. Samtidigt har deras förvärv i USA gjort att de kommit in på den marknaden. Så här snackar vi verkligen strukturell långsiktig tillväxt”.

Köper båda aktierna om det sker en rekyl

Två andra aktier som finns med på Hernhags bevakningslista är Fortnox och Nibe.

Han gillar verkligen bolagen men när han tittar på värderingen ser han inte mycket uppsida. Däremot om det sker en rekyl i aktierna blir de väldigt intressanta igen.

”Samtidigt ska man komma ihåg att om bolagen fortsätter att växa och leverera så kommer kurserna gå upp. Jag brukar säga att de bästa bolagen ska man inte säga nej till, även om värderingen är hög. Det man kan göra är att börja med att köpa en liten post och se hur det går, för om ett tillväxtbolag får en tillväxtsvacka så är också nedsidan väldigt stor. En bra regel är att ju högre värderingen är, desto lägre andel i portföljen”.

För tidigt att köpa Intrum

Ytterligare ett bolag som Hernhag följer är Intrum, som fallit nästan 35 % den senaste månaden.

”Intrum har totalkraschat. Men deras skuldsida gör att det är för tidigt att köpa in sig tungt där, utan då är det snarare ett litet mindre månadssparande man får ägna sig åt. Man ska som sagt ha stor respekt för de här kursnedgångarna och vara försiktig”.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Dela med dig