Aktiespararna

Utdelningskanonen laddad: ”Kommer höja igen”

Av David Flatbacke-Karlsson
23 januari 20194 min lästid
Castellum slog på utdelningstrumman och krossade förväntningarna. Nu sticker fastighetsbolagets vd ut hakan. – Det kommer att bli ett 22:a år i rad med en utdelningshöjning, säger Henrik Saxborn till Aktiespararen.

SE ÄVEN: Höjer utdelningen – för 21:a året i rad (https://old.aktiespararna.se/nyheter/hojer-utdelningen-21a-aret-i-rad)

En stabil, gärna stadigt stigande utdelning är något som uppskattas bland sparare när det kommer till att investera i en aktie.

Castellum hade höjt sin utdelning 20 år i rad och förhandstipsen tydde på att en 21:a höjning på raken skulle bli verklighet.

Fastighetsbolaget krossade prognoserna. I samband med presentationen av det fjärde kvartalet stod det klart att en utdelning på 6,1 kronor per aktie kommer att föreslås för 2018. Det går att jämföra med konsensusprognosen på 5,69 kronor per aktie och fjolårets utdelning på 5,3 kronor per aktie.

– Vi har haft samma systematik och det är en välordnad process som ligger bakom tillväxten. Vi har en så pass stark balansräkning att vi kan dela ut minst 50 procent av förvaltningsresultatet före skatt till våra aktieägare. Det är roligt att vi har lyckats göra det här över tid, säger vd Henik Saxborn till Aktiespararen.

Dag Rolander, senioranalytiker på Aktiespararen, ger bolaget beröm för utvecklingen.

– Det är imponerande att de har lyckats höja utdelningen så många år i rad, säger han.

LÄS OCKSÅ: Lär dig allt om utdelningar (https://old.aktiespararna.se/nyheter/lar-dig-allt-om-utdelningar)

Vet vad vi ska göra”

Castellum har som mål att öka förvaltningsresultat med 10 procent varje år. 2018 steg resultatet med 17 procent och uppgick till 2,95 miljarder kronor.

– En bra avslutning på ett jättefint år, betonar Henrik Saxborn.

Castellum är, i sällskap av sektorkollegan Hufvudstaden, bolaget som har lyckats bygga den längsta utdelningstrenden i Sverige. För att bli en så kallad utdelningsaristokrat, vilka är flitigt förekommande i inte minst USA, krävs det åtminstone en 25-årig svit av utdelningshöjningar.

Henrik Saxborn beskriver framgångsreceptet som ligger bakom höjningarna.

– Vi vet vad ska göra och har byggt en bra grund att stå på. I både låg- och högkonjunktur har vi, med hjälp av balansräkningen, lyckats leverera. Det är en stark historik.

MISSA INTE: Så ska utdelningsfavoriten förlänga drömsviten: "Byggt en maskin" (https://old.aktiespararna.se/nyheter/sa-ska-utdelningsfavoriten-forlanga-dromsviten-byggt-en-maskin)

Kan skriva historia

Om Castellum blir Sveriges första utdelningsaristokrat vill Henrik Saxborn inte lova. Men en sak är han desto tydligare med.

– Det kommer att bli ett 22:a år i rad med en utdelningshöjning, säger han.

Dag Rolander är dock noga med att sätta de aktuella nyckeltalen i ett perspektiv och är tydlig med att en nedgång på den viktiga kontorsmarknaden kan vara att vänta.

– Direktavkastningen, på drygt 3 procent, är i linje med den genomsnittliga för börsen och håller samma nivå som Investors. Sedan går det att se tecken på att kontorsmarknaden har toppat. Men det går absolut att räkna med fortsatta utdelningshöjningar.

Så går aktien

Castellums aktie steg inledningsvis efter att rapporten presenterats. Men senare på onsdagen har kursen vänt ned. Aktien har backat omkring 0,5 procent vid 13-tiden och handlas för runt 170 kronor. Sett över det senaste året har Castellum klättrat cirka 23 procent på börsen.

FAKTA

Här är bolagen som har höjt utdelningen flest antal år i rad på Stockholmsbörsen

Hufvudstaden – 21 år i följd.
Castellum – 20 år i följd (En höjning för 21:a året i rad är föreslagen).
Vitec – 16 år i följd.
Wihlborgs – 12 år i följd.
Intrum – 12 år i följd.
ABB – 9 år i följd.
Loomis – 9 år i följd.

Källa: Marcus Hernhag. (https://hernhag.se/tidlosa-rad-om-borsen-och-aktier/stabilaste-utdelningsaktierna/) Genomgången utgår från räkenskapsåret 2018.

Dela med dig