Aktiespararna

Utdelningspolicy ger stor direktavkastning: ”Bland de högsta”

Av Nyhetsbyrån Direkt
6 november 20183 min lästid

Den nordiska storbanken Nordeas utdelningspolicy, att succesivt öka utdelningen, indikerar på nuvarande kursnivå en direktavkastning på omkring 9 procent. Det är i sin tur en av de högsta nivåerna inom banksektorn.

Det skriver UBS i den analys där rekommendationen för Nordea dras upp till köp (neutral) med ny riktkurs om 90 kronor (94), en rekommendationsförändring som Nyhetsbyrån Direkt rapporterade om tidigare på tisdagsförmiddagen.

"Vi har en hög grad av tilltro till att Nordea kan hålla sig till utdelningspolicyn detta år", skriver UBS.

Det påpekas att 0,5 miljarder euro i engångsvinster stödjer resultatet under 2018 och att banken kan dela ut 0:69 euro för 2018 (mot 0:68 euro för 2017) utan att utdelningen är högre än den rapporterade vinsten per aktie.

Kärnprimärkapitalrelationen ligger omkring 2,3 procentenheter över myndighetskraven, vilket kan jämföras med målet om att ligga 0,5 till 1,5 procentenheter över kravet.

"För 2019 så prognostiserar vi en utdelningsnivå om 96 procent av nettovinsten, varpå tydligare sänkningar av estimaten för vinsten per aktie skulle innebära att Nordea behöver dela ut mer än 100 procent. Detta skulle inte vara en fråga ur kapitalperspektiv, men är inget som vi ofta har sett", skriver UBS som i sina estimat har gradvisa utdelningshöjningar upp till 0:75 euro per aktie för 2022.

I analysen påpekas att UBS vinstestimat för de kommande två åren ligger något under snittförväntan på aktiemarknaden.

"Vi tror dock att vi är konservativa", skriver investmentbanken som bedömer att vändningen för Nordea, avseende intäkter, kommer under 2019. Kombinerat med att kostnaderna bedöms minska och att banken ser ut att kunna hålla sin utdelningspolicy ser UBS relationen mellan avkastning och risk som attraktiv.

UBS anser att Nordeaaktiens fall under den senaste månaden har varit för stort. Bland annat anser investmentbanken att marknaden har varit för negativ rörande riskerna i penningtvättsfrågan.

"Nordea har anmälts till myndigheter för att ha misslyckats att förhindra penningtvätt på sina nordiska hemmarknader. Vi kan inte utesluta att det blir konsekvenser, finansiella eller andra åtgärder, men vi tror att situationen hos Nordea är väldigt olik den hos Danskes estländska enhet och tycker att aktiekursrörelsen prisar in ett väldigt negativt scenario", skriver UBS.

Nordeaaktien är i stort sett oförändrad på tisdagsförmiddagen, men har backat 12 procent på en månad och 19 procent hittills under 2018.

Dela med dig