Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-07-31

Vad betyder räntesänkningen för svenska sparare?

wysiwyg_image

En väntad sänkning 

Den amerikanska centralbanken sänkte som väntat styrräntan med 25 punkter (0,25 procent) från det tidigare intervallet 2,25–2,50 till det nya 2,00–2,25 procent under onsdagskvällen. Samtidigt lämnades dörren vidöppen för ytterligare en räntesänkning i september. 

Även om räntejusteringen var inräknad av marknaden, markerar beslutet ett betydelsefullt regimskifte. Räntesänkningen är den första från den amerikanska centralbanken sedan den djupa finanskrisen mellan åren 2008/2009, vilket ger ett särskilt signalvärde.  

LÄS ÄVEN: Fed sänker räntan för första gången sedan finanskrisen

Huruvida sänkningen kan förlänga den redan rekordlånga ekonomiska expansionen i USA återstår att se. Förändringar i styrräntan har alltid en fördröjd effekt och fjolårets åtstramningar – i form av både räntehöjningar och bantning av balansräkningen (QT) – har nu fått en kännbar effekt hos företag och hushåll som refinansierat sina lån. 

Arbetslösheten (mätt som U3) är alltjämt på rekordlåga nivåer i USA. När det väl vänder går det dock vanligen fort. Det ligger mycket psykologi och flockbeteende bakom en varselvåg, men än så länge ger det höga konsumentförtroendet stöd åt konsumtionen. 

Sänkningens betydelse för svenska sparare

Så vad betyder den historiska räntesänkningen för svenska aktie- och fondsparare? Allt beror på tidshorisont, men det snabba svaret är inte mycket. 

Den amerikanska aktiemarknaden är fortfarande platsen att vara för de allra flesta sparare, både direkt via USA-fonder och indirekt via globalfonder, där den amerikanska marknaden har en vikt på cirka 60 procent. Den amerikanska marknaden är även viktig för flera svenska storbolag. 

Med svala globala konjunkturvindar talar mycket för att dollarn kommer att fortsätta att attrahera kapitalflöden. Ytterligare dollarstyrka är därmed att vänta, inte minst mot den svenska kronan som – enligt alla mått mätt – har blivit en skräpvaluta. 

Den initiala marknadsreaktionen tyder på en stor besvikelse med ras för både tekniktunga Nasdaq och flaggskeppet S&P 500. Som jag skrev tidigare i veckan räcker inte en ”one and done”-sänkning, utan denna räntesänkning kommer att följas av fler. 

Så länge konjunkturen tuffar på - om än i en avmattad takt - är nedgångar i USA att betrakta som köplägen. Ackmulera andelar över tid och fortsätt månadsspara. 

Christoffer Ahnemark

Missa inga aktieråd eller smarta fondtips - bli medlem i Aktiespararna här!

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.