Aktiespararna

Vågar vi hoppas på tomterally?

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
29 november 20185 min lästid

Allmän reflektion

Fokus på Fed

Vi har under en tid pratat och skrivit om att en mjukare amerikansk centralbank skulle kunna vara en trigger för ett potentiellt tomterally på börsen.

Var det startskottet vi bevittnade igårkväll månne, när Fed-chef Jerome Powell uttalade sig om att räntenivån nu är nära att nå en mer neutral nivå? Det var en ny, mer duvaktig formulering från Powells sida som så sent som i oktober sade att räntenivån var långt ifrån att vara neutral, något som då var en starkt bidragande orsak till den efterföljande ränteoron som triggade börsen att falla kraftigt.

Ur ett marknadsperspektiv ansågs gårdagens uttalande som ett lugnande besked då det tidigare funnits en utbredd rädsla för att Fed skulle höja räntan till en punkt där den tillslut knäcker konjunkturen. Nu gav Fed sken av att vara mer styrd av ekonomisk data än tidigare och med tanke på att tillväxten väntas halveras, såväl i USA som globalt, under 2019 tolkades det som att Fed kommer vara mer avvaktande än vad som tidigare prognosticerats.

Nu fick vi vårt "W"

Den hårt pressade amerikanska börsen tog ett glädjeskutt på nyheten och frågan är nu såklart om uppgången håller i sig året ut och vi får det tomterally som vi förutspått?

Tekniskt bildades åtminstone en prydlig W-formation under gårdagen, vilket stärker tron om att vi sett en kortsiktig botten på amerikanska S&P 500.


Förutsättningar för bättre börshumör

När börsen vände upp i slutet av oktober efter ett 10-procentigt börsfall i ryggen var vi visserligen fullinvesterade men samtidigt inte helt konfidenta med att nedgången var över och att risken för att vi enbart bevittnade en s.k. dead cat bounce var överhängade.

Vi har som bekant tidigare påpekat att börsen sällan gör en s.k. "V-formation" efter en kraftig nedgång och tittar vi historiskt kommer det ofta en säljvåg till innan marknaden bildar någon slags konsolidering.

Den 1 november viktade vi också ner aktieexponeringen igen och drog upp kassan till 18 procent. Ett klokt beslut visade det sig och OMXS30 var ner 5 procent de nästkommande tre veckorna tills vi återigen bantade ner kassan till 3 procent under föregående vecka.

När vi nu bildat en dubbelbotten i chartet och sentimentet på marknaden ser bättre ut (se Fear and Greed index nedan) så finns åtminstone förutsättningar för lite positivare börshumör närmaste tiden. S&P 500 närmar sig sitt 200-dagars glidande medelvärde och kan vi bryta det på uppsidan skulle det vara ytterligare ett styrketecken.

Fear & Greed index mäter humöret på de finansiella marknaderna. Vi noterar att vi ser ut att befinna oss i samma läge som i februaribotten. Läs mer om sentimentsindikatorn

Kanske kan vår prognos från slutet av oktober infrias trots allt?

Orosmolnen lever kvar

Samtidigt är vi ödmjuka inför det faktum att många av de faktorer som fått börsklimatet att surna till i allra högsta grad lever kvar.

Att oljan fortsätter falla är ett av många av oroväckande konjunkturtecken just nu. Igår föll oljepriset ytterligare 3 procent efter lagerökningar för 10:e veckan i rad och priset för olja är nu ner över 30 procent på kort tid.

För att vi ska bli mer övertygade om en bestående börsuppgång hade vi gärna sett styrka i oljan tillsammans med svaghet i dollarn (vilket vi fick igår efter Fed) då detta skulle lugna kreditmarknaden och sedermera börsen

Förhoppningsvis kan utfallet i G20-mötet med start imorgon fredag bidra till ökad optimism kring handelsrelationen mellan Kina och USA och därmed minska oron hos marknaden för att handelskriget ska påskynda processen mot lågkonjunktur och recession.

Portföljen

Vi väljer att sjösätta våra sista likvida medel och köper mer aktier i det befintliga innehavet Stora Enso till kursen 116,1 kr. Hittils har affären inte utvecklats som vi hade hoppats, men på dessa låga kursnivåer är vi definitivt köpare.

Volatilitetens närvaro gör sig ständigt påmind och börsen är alltjämt skakig, men i dagsläget är vi bekväma med att ha full exponering mot aktier.

Portföljen i sin helhet finner ni nedan



Om Korta Portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Dela med dig