Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-12-13

Valmöjligheterna som ingen hittar

wysiwyg_image

Denna krönika framgår ur Aktiespararen nummer 11/12-2019.

Inte ens när jag pratar för ett gäng aktieintresserade kvinnor vet någon svaret. Var byter ni fonder om ni vill göra några förändringar i er premiepension? Fyrtio fågelholkar tittar på mig. Banken kanske, Minpension? Eller Collectum?

Det rätta svaret, Pensionsmyndigheten, kommer ingen på. Inte ens här, där intresset rimligen borde vara stort. Jag är inte förvånad, det här är en upplevelse jag vant mig vid.

Men vad ska vi med valmöjligheter till när ingen hittar till dem? Det finns stora brister både när det gäller informationen kring premiepensionen och tjänstepensionerna.

LÄS MER: Matproffsets aktieportfölj: "Grytan blir aldrig färdig"

En utredning har just presenterats. Valmöjligheterna för PPM-spararna ska ytterligare begränsas. Från gårdagens 800 fonder, till dagens inte fullt 500 till kanske drygt 100 fonder om något eller några år. Merparten av de som gjort egna val lär få sina pengar flyttade på ett eller annat sätt.

Tanken är att en ny myndighet ska inrättas, där statliga tjänstemän ska välja ut de fonder de anser vara de bästa för dig. Den nya myndigheten ska däremot inte ha något informationsuppdrag. Det ska finnas kvar hos Pensionsmyndigheten, och samsas med annat, som bostadstillägg, utbetalningsdatum, tjänstepension (!) och egen opinionsbildning.

MISSA INTE: Aktier för långsiktiga – så lägger du portföljgrunden

Utredningen framhåller gärna ointresset för fondvalen. Men ointresset från myndighetens sida för att informera spararna om valmöjligheterna verkar vara minst lika stort.

När myndigheten inte gjort sitt jobb är det just banker, försäkringsbolag och, tyvärr, en del bolag med inte alltför rent mjöl i påsen, som ryckt åt sig informationsuppdraget och omvandlat det efter sina alldeles egna intressen.

Nåväl, för den som väl lyckats hitta den information som trots allt finns hos myndigheten håller den en bra nivå. Åtminstone jämfört med tjänstepensionsvalen. Där får visserligen nyblivna sparare information om att valen finns, men sedan händer inte mycket. Eftersom du i de här valen väljer bolag, som sedan sköter dina val inom företaget, är intresset för jämförelser eller åtminstone likvärdig information minst sagt begränsat.

Inte undra på att många fastnar i förvalet, även här. Det behöver inte vara något fel, men om nu tanken var att vi skulle få chansen att påverka vår egen pension på något litet sätt är det synd att det verkat stanna just vid en tanke. En undersökning från Fondbolagens förening visar att de flesta faktiskt verkar vilja ha möjlighet att påverka sin pension med egna val. Visserligen är Fondbolagen en organisation med tydligt egna syften, men siffran är ändå så stor att den förtjänar att tas på allvar.

SE ÄVEN: Därför ska du investera i investmentbolag

Det borde finnas ett enkelt sätt att snabbt förbättra läget. De gamla pappersbreven med pensionsinformation håller ju successivt på att bytas ut mot digitala varianter, där du loggar in för att få tillgång till din egen information.

Varför inte passa på att lägga till en länk på temat ”Vill du veta mer om hur dina pensionspengar är placerade och vilka andra val du kan göra?” ­

Informationen blir direkt och relevant för dig. Utan några mellanhänder.

På det här sättet blir valfriheten på riktigt. Inte bara något vi pratar om men ingen hittar till.

YTTERLIGARE LÄSNING: Dyra men köpvärda aktier – enligt nyckeltalet

Författare Kristina Kamp