Aktiespararna

Svenska utdelningslokomotiven

3 april 20236 min lästid
Medan börsen har rusat har flera utdelningsbolag stått stilla. Aktiespararen har vaskat fram ett gäng utdelningsorienterade aktier med stor potential.

Börsåret 2019 lider mot sitt slut. Det återstår en dryg månad av det fjärde kvartalet.

Stockholmsbörsen nosar på rekordnivåer. Tillväxtaktierna har utvecklats utomordentligt bra och även verkstadsbolagen har avancerat prydligt under det tacksamma börsåret 2019.

Kvar på perrongen står flera av utdelningsbolagen. För kommande år har storbankerna dragit ned kupongförväntningarna rejält. Tillsammans med penningtvättsoron har banksektorn blivit en stor besvikelse, den goda direktavkastningen till trots.

Men det finns fortfarande en rad intressanta aktier med god utdelningspotential. Aktiespararen har grävt fram fyra olika aktier som förväntas dela ut en attraktiv kupong till sina ägare kommande år.

Resurs Bank (kurs 54,90 kronor)

Nischbanken Resurs har haft en sidledes resa på börsen i år.

Trots en hygglig vinsttillväxt på sex procent räknat på rullande tolv månader står aktiekursen stilla.

Den tröga utvecklingen kan delvis förklaras av ägarsidan. Under sommaren dumpade riskkapitalisten och tidigare ägaren Nordic Capital den sista aktieposten till 54 kronor per aktie.

På andra sidan har fastighetsmagnaten Erik Selin kontinuerligt ökat på sitt innehav i Resurs.

Under 2019 delade Resurs ut 3,75 kronor per aktie. Kupongen fördelades med 1,95 kronor under våren (slutet på april) och resterande 1,80 kronor under hösten (början på oktober).

Till våren räknar analytikerkåren med att utdelningen höjs till 3,85 kronor per aktie. För nästa utdelningsår väntas kupongen landa på stabila 4,15 kronor per aktie. Till rådande kurs innebär det en framåtblickande direktavkastning på 7 procent respektive 7,6 procent.

Samtidigt är värderingen låg. Baserat på estimaten landar p/e-talet för samma period på 8,8 gånger för helåret 2019 och 8,1 gånger för helåret 2020.

Bilia (97 kronor)

Bilkedjan Bilia vädrar morgonluft. Bolaget släppte en kanonrapport för det tredje kvartalet för några veckor sedan. Aktien har vaknat till liv efter rapporten, men är fortfarande fundamentalt billig.

Under våren 2019 delade Bilia ut 4,75 kronor per aktie. Det ger en bakåtblickande direktavkastning på attraktiva 4,9 procent. Framöver ser det bättre ut.

En snabb titt på estimaten indikerar 4,90 kronor per aktie till våren. Och därefter väntar 5 kronor per aktie om prognoserna infrias för helåret 2020.

I p/e-talstermer handlas aktien till 13 gånger för innevarande år och nästa år. Vinsten per aktie förväntas med andra ord stå still mellan 2019 och 2020, medan utdelningsandelen stiger.

Är analytikerkåren för försiktiga? Det är möjligt.

Samtidigt möter Bilia en tuff marknad på nybilssidan, medan service och begagnataffären går strålande. Förhoppningen är att de två sistnämnda affärsbenen ska kunna väga upp helheten.

Diös Fastigheter (kurs 82 kronor)

Det norrländska fastighetsbolaget Diös erbjuder den bästa direktavkastningen i den heta fastighetsbranschen. Beståndet är mixat mellan kontor, samhällsfastigheter och handel med fokus på centrum i norrländska städer som Gävle, Umeå, Sundsvall och Östersund.

Under 2019 delade bolaget ut 3 kronor per aktie, fördelade på 1,50 kronor var vid två tillfällen. Till våren väntas utdelningen bli 3,25 kronor per aktie och 3,40 kronor för helåret 2020.

Till rådande kurser ger det en direktavkastning på 3,9 respetive 4,1 procent, att jämföra med sektorns genomsnitt på omkring 2 procent.

Den offensiva projektportföljen ger samtidigt förutsättningar för expansion i Diös. Nybyggnation borgar för god tillväxt kommande kvartal. Bolaget är en aktiv spelare i stadsutvecklingen och har goda relationer med kommunerna i Norrland.

Intrum (243 kronor)

Inkassobolaget Intrums aktie är hårt blankad på börsen.

Den underliggande verksamheten tuffar dock på i en riktig god takt. I det tredje kvartalet ökade exempelvis koncernens nettovinst med imponerande 46 procent.

Med en tydlig tillväxtagenda är Intrum att betrakta som både ett tillväxt- och ett utdelningsbolag.

Målet är mot en vinst per aktie på 35 kronor år 2020. Offensivt, men realistiskt enligt företagsledningen med vd Mikael Ericson i spetsen.

Även om bolaget bara når 80 procent av sitt mål, innebär det en vinst per aktie på 28 kronor (konsensusestimatet ligger på 33 kronor). Med rådande kurs ger det ett p/e-tal på 8,7 gånger.

Under 2019 delade Intrum ut 9,50 kronor per aktie. Till våren väntas bolaget distribuera ut 40 öre mer, som för totalen till 9,90 kronor per aktie. Det motsvarar 4 procent i direktavkastning.

För helåret 2020 stiger siffran, enligt konsensusprognosen, till 15 kronor per aktie. Det ger aptitliga 6,2 procent i direktavkastning för 2020p.

Håller estimaten? Det återstår självklart att se.

Infrias de ambitiösa vinstestimaten är däremot en sak säker: då är utdelningsbössan fulladdad i Intrum. Och då kan det bli svettigt för blankarna.

Hela listan

Bolag - Direktavkastning, 2018 - Direktavkastning, 2019P - Direktavkastning,2020P

Resurs Bank - 6,8% - 7,0% - 7,6%

Bilia - 4,9% - 5,0% - 5,2%

Diös Fastigheter - 3,9% - 4,0% - 4,1%

Intrum - 3,9% - 4,1% - 6,2%

*Fotnot. Observera att direktavkastningen kommer våren efter verksamhetsårets slut
**Källa: Bolagen/Refinitiv

Christoffer Ahnemark

Aktietips

Dela med dig