Aktiespararna

Stapplande uppgång i bostadspriserna

Av Elin Hanspers
4 mars 20242 min lästid
Bostadspriserna stiger för andra månaden i rad, men det går ännu inte att tala om trendbrott, enligt SBAB.
Bostadspriserna steg i februari och har därmed stigit bägge inledande månader på året.

I februari steg bostadspriserna med 1,2%. Lägenhetspriserna steg med 0,9% och villapriserna med 1,4%, enligt SBAB. Dock menar bolånejätten att det är för tidigt att prata om ett rejält trendbrott. Den underliggande trenden pekar både i januari och februari på mer eller mindre stillastående priser.

”Sammantaget kanske man kan uttrycka det som att vi ser en lite stapplande uppgång i bostadspriserna under årets första två månader, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, och fortsätter:

”De som tidigare varnat för mycket stora prisfall på bostäder och allmän turbulens på bostadsmarknaden vid kraftigt stigande räntor, bland annat Riksbanken, får nu kanske börja tänka om. Om det inte händer något dramatiskt framöver i form av framför allt en stor uppgång i arbetslösheten, pekar siffrorna på att det sammanlagda prisfallet på bostäder från toppen våren 2022 till botten i december 2023, stannade runt 15%. Prisnedgången är mindre än prisuppgången på särskilt villor under pandemin.”

Villapriserna tros klå lägenhetspriserna

Lägenhetspriserna steg mest i Södra Sverige, med 1,7%, och Storstockholm, med 1,2%. Den enda region som uppvisade fallande priser var Stormalmö, med 0,2%.

Villapriserna steg mest i Norra Sverige, med 5,2%, och Storstockholm, med 3,0%. Södra Sverige var den enda region som uppvisade fallande priser, på -0,8%.

”Under februari steg villapriserna mer än lägenhetspriserna efter det omvända förhållandet i januari. Liksom för lägenheter pekar den underliggande trenden, snällt tolkat, på mer eller mindre stillastående priser. Många bostadsrättsföreningar står inför fortsatta stegvisa höjningar av månadsavgifterna till följd av den stora ränteuppgången och vårmånaderna brukar ge ett uppsving i särskilt villapriserna. Detta bör sammantaget tala för att villapriserna utvecklas mer positivt relativt lägenhetspriserna de närmast kommande månaderna, men osvuret är bäst”, säger Robert Boije.

LÄS MER: Så låg kommer boräntan att bli - det nya normala

LÄS MER: Ökad optimism om bostadsmarknadenDela med dig