Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-15

"Var försiktig med anonyma råd"

wysiwyg_image

Många hoppar på börsen i hopp om snabba pengar och det går en inflation bland anonyma ”rådgivare” på sociala medier som haussar aktiekurser i illikvida småbolag.

Mohammed Salih på Aktiespararna har med sina 41 000 följare på Instagram förespråkat att börsen är för alla, men att framgång nås genom ett långsiktigt och riskmedvetet sparande.

Lättillgängligheten att nå ut och sprida sina budskap kan ha sin baksida när nybörjare upptäcker tillsynes framgångsrika investerare på sociala medier.

– Profiler har länge förskönat betting på sociala medier, nu ser vi en liknande utveckling kopplat till aktiemarknaden. De har tusentals följare där de förmedlar att snabba pengar är lätt att få samtidigt som riskerna inte tas med i kalkylen.

Aktiefusket uppmärksammades förra veckan av flertalet medier, till den graden att Ekobrottsmyndigheten flaggade för aktiebedrägerier i sociala medier. Det lyftes att profiler med tusentals följare haussar vissa mindre bolag för att tjäna en slant genom att sälja när alla andra köper.

– Det är otäckt hur lättmanipulerat det är, uttalade sig Mohammed till SvD.

Anonyma konton

Det kan vara lätt att haka på och följa en till synes framgångsrik person som ”gjort snabba pengar”. Många anonyma konton fortsätter att ge bekräftelse till andra anonyma konton i kommentarsfälten. Det kan bidra till en villfarelse för den okritiske nybörjaren.

– Du vet inte vem som sköter kontot bakom profilen, det enda track-record du har är det som kontot själv delat. Du vet inte heller vilken erfarenhet investeraren har. Att handla med aktier kräver kunskap, i synnerhet trading kräver oerhört mycket tid, kunskap och erfarenhet.

Transparens

Mohammed Salih har alltid varit transparent, både med sina innehav och sitt namn sedan starten i mars förra året. Han största forum har alltid varit Instagram, hans bästa tips för en nybörjare som vill börja investera på börsen handlar om att först investera tiden i dig själv.

– Gör alltid din egen analys, alla råd från anonyma konton bör tas med en stor nypa salt och tro inte på att alla siffror som visas upp stämmer. De flesta visar enbart upp positiva siffror som kan skilja sig från verkligheten.

Med att alltid göra sin egen analys, menar Mohammed att undersöka siffrorna själv genom att kolla de viktiga parametrarna.

– Om du mot förmodan, vill testa att köpa ett förhoppningsbolag, gå in med någon enstaka procent av portföljen för att inte förlora mycket pengar. Genom att chansa med små medel säkerställer du att dina förluster inte blir ödesdigra.

Ett bra alternativ för en god start är att utbilda sig.

– Vi har flertalet bra utbildningar till ett riktigt bra pris, då vet du vem som står bakom. En oberoende organisation. Från bolagsanalys till trading om du tycker det är intressant. Peter Malmqvist har många år på nacken och är väldigt pedagogisk.

Våra samlade utbildningar hittar du här: Utbildningar

Mohammed arbetar med den lokala verksamheten för Aktiespararna och vill även lyfta den kompentens som finns ute i landet.

– Vi har 117 lokalavdelningar i landet som besitter en oerhörd kunskap med mycket erfarenhet. Utöver att de håller i grundläggande utbildningar går det alltid att ställa frågor till dem.

Författare Jakob Palmgren