Aktiespararna

Var tredje hushåll får inte ihop ekonomin

Av Finwire/Redaktionen
11 september 20231 min lästid
Allt fler svenska hushåll har svårt att få ekonomin att gå ihop. Nu uppger 32 % av hushållen att de har en budget som precis går ihop eller till och med går minus varje månad, jämfört med 25 % i januari.

Situationen är som tuffast för ensamstående föräldrar. Där uppges nästan 30 procent ha gått med minus varje månad under det senaste halvåret. Det framgår av en undersökning om hushållens finansiella hälsa från Kantar Sifo och beräkningar av Swedbank.

För att klara av situationen har hushållen behövt använda sina besparingar. Drygt 30 procent av hushållen säger att de använt sitt sparande för att klara av löpande utgifter under det senaste halvåret.

Från undersökningen framgår det också att allt fler känner stress och oro över privatekonomin. Andelen uppgår nu till nästan 30 procent, jämfört med runt 20 procent för två år sedan. Mest oroliga är de yngre, medan personer i gruppen 60-66 år är tryggast med sin privatekonomi.

“Att känna sig lugn och trygg med sin privatekonomi handlar till stor del om att anpassa sin ekonomi utifrån de förutsättningar man har. I ekonomiskt oroliga tider är det därför inte konstigt att de yngre känner större oro än de äldre, de har inte hunnit bygga upp sin privatekonomi i samma utsträckning än. Allt startar med att göra en budget för att ha koll, och sedan försöka hålla sig till den”, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom.

Marknadsnyheter

Dela med dig