Regeringens vårbudget: Satsningar för 11 miljarder kronor

Av Jessika Bouveng
15 april 20252 min lästid
Elisabeth Svantesson, finansminister.Foto: TT
Regeringen släpper idag vårbudgeten för 2025. Den innehåller nya förslag för 11,5 miljarder kronor.

Budgeten består bland annat av ett stimulanspaket på 5,8 miljarder, ett tillfälligt höjt rotavdrag, ökade utbetalningar från lönegarantin samt ökade kostnader för a-kassa.

"Årets vårbudget innehåller förslag på åtgärder för 11,5 miljarder kronor och fokuserar på att ta Sverige genom lågkonjunkturen, stärka försvarsförmågan, öka tryggheten och fortsätta genomförandet av den största offensiven i svensk historia mot organiserad brottslighet. Detta samtidigt som regeringen fortsätter stötta Ukraina", skriver regeringen.

Regeringen tror på kortvarig inbromsning av återhämtningen

Regeringen skriver i budgeten att det finns flera faktorer som visar på att inbromsningen av den svenska återhämtningen blir kortvarig.

"Stigande reallöner, en stöttande finanspolitik och en förbättring på arbetsmarknaden väntas stärka köpkraften och stödja hushållens konsumtion. En förbättrad ekonomi för hushållen väntas även leda till att efterfrågan på bostäder ökar och investeringarna stiger. Därtill väntas svensk export öka till följd av en förbättring av den europeiska industrikonjunkturen. Sammantaget väntas BNP-tillväxten växla upp 2025–2026", står det i budgeten.

I budgeten står även att konsumtionen bromsat in med anledning av högre inflation, ökad geopolitisk osäkerhet och hot om, samt införande av, nya amerikanska tullar på varor från EU. Konsumtionens förutsättningar att öka beskrivs dock som goda.

Vad gäller inflationen för 2025 tror de att den blir något högre än Riksbankens mål och under nästa år förväntas den att stabiliseras vid målet.

Efterfrågan på svensk export bedöms dämpas något under 2025 med anledning av oroligheterna i världsekonomin. 2026 spås den ta fart igen. Under morgonens pressträff presenteras en åtgärd för att stimulera för exporterande företag. Regeringen höjer exportkreditnämndens garantiram med 50 miljarder kronor till totalt 550 miljarder kronor. Det ska underlätta för dessa företag att få lån.

Arbetslösheten väntas fortsätta att utvecklas svagt under året och även fortsättningsvis vara hög. En återhämtning ses inledas under året. Lågkonjunkturen väntas bestå under 2025 och 2026 trots att återhämtningen inletts.

Marknadsnyheter

Dela med dig