Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-10-04

Värda över 800 miljoner – därför rör kursraketens vd inte sina aktier: ”Hjärtat på rätt ställe”

wysiwyg_image

Sedan börsnoteringen för 20 år sedan har Sectras aktie stigit med över 2 200 procent. 
Men att sälja sitt innehav värt långt över 800 miljoner kronor och plocka hem en vinst har aldrig varit ett alternativ för medicinteknikbolagets vd och storägare. 
– Det är viktigt att styrelse och ledning har ett betydande ägande, säger Torbjörn Kronander till Aktiespararen.

Torbjörn Kronander har varit stor aktieägare även före börsnoteringen i Sectra.

Kursen har klättrat över 2 200 procent sedan intåget på aktiemarknaden och bara Torbjörn Kronanders 2 622 678 B-aktier, utöver hans 465 260 A-aktier, är värda omkring 840 miljoner kronor i dagsläget.

Det har dock aldrig varit aktuellt att sälja innehavet eller att ens lätta på dess tyngd, understryker han.

– Jag har alltid haft aktierna. Att sälja aktier i sitt eget bolag är inget jag tycker att man ska göra, säger Torbjörn Kronander till Aktiespararen i anslutning till medicinteknikbolagets kapitalmarknadsdag i Stockholm nyligen.

Men det hade, i teorin, varit ganska enkelt och bekvämt att i alla fall göra sig av med en liten del av kakan?

– För mig är det viktigt att styrelse och ledning äger aktier i egna bolaget. Det gör att hjärtat hamnar på rätt ställe, säger Torbjörn Kronander.

Ställer krav på andra

62-åringen är tydlig med att han förväntar sig av sina medarbetare i koncernledningen att de går i bräschen genom att följa pilotskolan och ha ett betydande innehav i bolaget.

– Jag har gjort samma sak när jag har suttit i externa styrelser, att jag har köpt på mig många aktier för att verkligen visa mitt engagemang.

Torbjörn Kronander äger 8 procent av kapitalet och strax över 11 procent av rösterna i Sectra. Genom Shannon AB, som han driver ihop med andre storägaren, styrelseordföranden och tidigare vd:n Jan-Olof Brüer, har han även ytterligare 2,7 procent av kapitalet och 11 procent av rösterna.

Koncernchefens totala ägande i Sectra uppgår följaktligen därigenom till nästan 11 procent av kapitalet och 22 procent av rösterna, enligt bolagets webbplats.

Sectra, som är spunnet ur forskning på Linköpings universitet och grundades 1978, är upp 70 procent i år och handlas för omkring 320 kronor. Aktien är noterad på Stockholmsbörsen Mid Cap-lista och börsvärdet uppgår till strax över 12 miljarder kronor.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.