Aktiespararna

Varnar – för nedgång på 50 procent

Av David Flatbacke-Karlsson
11 december 20172 min lästid

Först en ordentlig uppstuds – sedan ett stort ras.
Det är vad som kan vara att vänta på börsen, enligt den pessimistiskt inställde experten.

En rejäl uppgång följt av ett kraftigt fall.

2018 kan bli ett ytterst svängigt börsår.

Det menar pessimistiske David Tice – som ser ett orosmoln som är av större storlek än de andra.

Börsindex i USA:s framfart går att likna med ett supersnabbt expresståg som åker i rätt riktning på en enda rak sträcka på sistone. Toppnoteringar och nya rekord har slagits på löpande band – på både Dow Jones- och S&P 500-index.

David Tice, en välkänd marknadspessimist (så kallad ”bear”) som tidigare basade över fonden ”Prudent Bear Fund”, ser att uppgångarna kan fortsätta ett tag till. 2018 kan komma att få en bra start.

– Jag ser det som att det finns en sannolikhet på 50 procent att ett 25-procentig rally kan bli verklighet, säger han till CNBC.

”Finns risk”

En klättring på 25 procent skulle få Dow-index att stiga till över 30,000 punkter. Men David Tice är också tydlig med att de glada tiderna inte kommer att vara för evigt.

– På längre sikt kommer marknaden att suga. Det finns 25 procents risk att vi kommer att få se en nedgång på 50 procent.

David Tice ser turbulensen runt Nordkorea som det största hotet, av väldigt många, mot börsen. Han erkänner samtidigt att han har haft fel två gånger tidigare i sina teorier. 2012 och 2014 trodde Tice på nedgångar mellan 30–50 procent.

– Jag har varit för tidigt ute. Sett ur ett längre perspektiv är jag fullständigt övertygad om att marknaden kommer att tappa mycket, understryker David Tice.

Dela med dig