Aktiespararna

Varning för sparkontot

Av Redaktionen
17 maj 20173 min lästid

Denna ledarkrönika framgår ur Aktiespararen nummer 4 2017.

Börsfall är en historisk realitet – och något som svider ordentligt.

Men som sparare måste vi också fundera på vad som är alternativet.

I Sverker Brundins artikel om hur din skatteåterbäring kan bli startskottet i sparresan mot den första miljonen (sidorna 56 och 57) avlivar Aktie¬spararens analytiker Christoffer Ahnemark och Carl-Henrik Söderberg effektivt myten om det ”riskfria” sparkontot.

– I dagens lågränteläge är exponering mot aktier en nödvändighet för att generera avkastning i portföljen, säger Söderberg.

Tidigare under nollränteeran gick det kanske att med lite god vilja säga att sparande på bankkontot var riskfritt. Men knappast längre.

Riksbanken räknar visserligen att det tar tid för inflationen att stabiliseras kring målet på runt 2 procent – och att minusräntan därför kommer hänga kvar även nästa år.

Men även en inflation på 1,6 procent (KPI), som Riksbanken räknar med i år, innebär en kännbar negativ ränta-på-ränta-effekt på sparkontot.

Om du till exempel har stoppat in 100 000 kronor på ett sparkonto vid årsskiftet uppgår ditt saldo vid nyår, mätt i köpkraft, till 98 400 kronor, om Riksbankens prognos slår in.

Under nästa år krymper pengarna med 2,1 procent till 96 300 kronor, enligt prognosen. 2020 har ditt kapital pyst ihop till 93 500, med en beräknad inflation på 2,9 procent.

På tre år riskerar alltså dina sparpengar att minska med 6,5 procent. Det förutsätter naturligtvis att inte banken kompenserar inflationen med en motsvarande höjning av sparräntan. En risk som nog får betecknas som tämligen hög.

Men även om risker tillhör livets realiteter så är det så klart viktigt att vara medveten om riskerna vi väljer att ta, avstå eller bara får acceptera.

Jag vill därför tipsa om Dag Rolanders djupborrning i mekanismerna bakom olje¬marknaden och överblick av intressanta bolag (sidan 14) – nyttig och fördjupande läsning för såväl aktie- som fondsparare.

Fondsparande har länge varit närmast en folksport i Sverige. Nu börjar alltfler få upp ögonen även för börshandlade fonder, så kallade ETF:er. Missa inte Ahnemark och Söderbergs guide (sidan 60).

Ahnemark och Söderberg bjuder också på en gedigen omvärldsanalys i fondportföljsartikeln (sidan 62) och konstaterar att börsen nu befinner sig i en stigande trend.

Optimismen märks också bland börsproffsen i pejlingpanelen (sidan 50), som lyfter fram Europa och USA som de hetaste marknaderna det närmaste halvåret.

Till sist: Det känns väldigt kul att hälsa Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Remium, välkommen till Aktiespararens tunga krönikörstall. Utifrån rapportuppgången pekar Malmqvist (sidan 27) på att det viktiga nu är att bolagen presterar över sina långsiktiga genomsnitt. ”Tror du det, då köper du aktier just nu”.

Synpunkter? Mejla mig på joel.holm@aktiespararna.se (mailto:joel.holm@aktiespararna.se)!

Fotnot: I räkneexemplet förekom tidigare en felaktig beräkning. Vi beklagar detta.

Dela med dig