Aktiespararna

Vd gjorde miljonklipp på magkänsla – Aktiespararna kritiska

Av Redaktionen
17 april 20182 min lästid

Cherrys vd Anders Holmgren fick ”bra magkänsla” och gjorde miljonklipp – bara några veckor före den omvända vinstvarningen.
– Det ger i alla fall mig en dålig magkänsla, säger Claes Folkmar, chef för Aktiespararnas marknadsbevakning.

Cherrys vd Anders Holmgrens ”magkänsla” fick honom att köpa aktier i bolaget för 12 miljoner.

Tre veckor senare skickade Cherry ut en omvänd vinstvarning vilken fick aktien att rusa med 12 procent.

– Jag har väldigt svårt att se att en vd inte känner till att man kraftigt överträffat marknadens förväntningar, säger Claes Folkmar, chef för Aktiespararnas marknadsbevakning, till Dagens Industri.

Den var den 23 mars som Anders Holmgren köpte aktier i Cherry. Han hävdar att det var hans "magkänsla" – inte insiderinformation – som låg bakom köpet.

– Man får en bra magkänsla hur det går när man jobbar med någonting, momentum och hur det känns. Men man har ingen faktisk information förrän man sammanställt allt, säger han till nyhetsbyrån Direkt, rapporterar Dagens Industri.

Fanns inte i någon loggbok

Enligt marknadsmissbruksförordningen, MAR, är bolag skyldiga att föra in personer med tillgång till kurspåverkande information i en speciell loggbok, en så kallad Insiderförteckning.

Men enligt Anders Holmgren fanns han inte med i loggboken.

– Jag låg inte i någon loggbok då (den 23 mars; reds anm.) och jag hade möjlighet att köpa aktier. Och när någon köper aktier innebär det att man tror på bolaget. Det går väldigt bra för oss nu när vi lyckats vända Come On, vilket jag har talat om tidigare. När insiders köper i bolag då brukar det vara bra tajming men det är inte alltid det är rätt, säger Holmgren till Dagens Industri.

"Det är märkligt"

Claes Folkmar till Aktiespararna.se

– Det känns märkligt att en vd för ett midcapbolag inte skulle ha tillgång till försäljningssiffror och andra viktiga nyckeltal som styr resultatutvecklingen så pass långt in i det första kvartalet som den 23 mars. Det ger i alla fall mig en dålig magkänsla.

Dela med dig