Aktiespararna

Vd-karusell i pressad småspararfavorit: ”Krävs drastiska åtgärder”

Av David Flatbacke-Karlsson
13 december 20173 min lästid

Ledningsturbulensen i Ratos fortsätter.
Vd Magnus Agervald får sparken.
Nu blir Jonas Wiström investmentklassikerns fjärde koncernchef – på två år.
– Det känns märkligt, säger Claes Folkmar, chef för Aktiespararnas marknadsbevakning.

Det fortsätter att vara rörigt i aktiespararfavoriten Ratos.

Som vd tycks du sitta allt annat än säkert.

Investmentbolaget avverkar nu sin fjärde koncernchef på omkring ett och ett halvt år.

Magnus Agervald tillträdde som vd i Ratos i november 2016. Lite mer än ett år senare är hans tid på posten över. Agervald tvingas sluta på dagen. Ordförande Jonas Wiström tar sig an det prestigefyllda, operationella uppdraget.

Claes Folkmar, chef för marknadsbevakningen på Aktiespararna, höjer på ögonen åt att Magnus Agervalds sejour som vd endast blev lite över 365 dagar lång.

– Det känns märkligt. Han har knappt haft någon tid på sig att uträtta något. Kan vara bråk om den strategiska inriktningen som ligger bakom, säger han.

”Ett misslyckande”

Jonas Wiström, som beskriver rekryteringen av Agervald som ”ett misslyckande”, blir nu den fjärde koncernchefen i Ratos på drygt ett och ett halvt år. Susanna Campbell fick sparken så sent som i juni 2016. Lars Johansson fick då ta plats som tillförordnad vd. Ett par månader senare efterträddes han av den numer entledigade Agervald.

– Bolaget, eller snarare portföljbolagen, har underpresterat och vd har då fått skulden, menar Claes Folkmar.

Småspararfavoriten Ratos, som klättrade med besked i flera år på börsen, har en motig tid i färskt minne. Familjen Söderbergs anrika investmentbolag, där Per-Olof Söderberg nu tar över rollen som styrelseordförande, har fått se sin aktie backa med över 6 procent efter nyheten om Magnus Agervalds avgång.

Pressad kurs

Sett över de fem senaste åren är aktiekursen ned cirka 42 procent. Aktien handlas för cirka 35 kronor – och är långtifrån toppnoteringen på runt 132 kronor i början av 2011. Claes Folkmar understryker dock att det nödvändigtvis inte behöver vara rätt att göra sig av med sitt innehav i nuläget.

– Svårt att svara på. Troligen ska man ligga kvar. Kursen är ju pressad.

Ratos har ifrågasatts för arbetet med flera av sina portföljbolag. Inte minst har utvecklingen i norska oljeservicebolaget Aibel uppmärksammats negativt. Claes Folkmar tror att en översyn av strategin är nyttig för att få skeppet på rätt köl igen.

– Det krävs förmodligen ganska drastiska åtgärder i portföljen, säger Aktiespararnas marknadsbevakningschef.

Målet: Öka aktieägarvärdet

Från Söderberghåll går tongångarna som så att Jonas Wiström är en bra lösning för att få ordning på torpet.

– Styrelsen är inte nöjda med Ratos utveckling. För implementeringen av den nya strategiska inriktningen som framtogs under året anser vi att det behövs ett annat ledarskap. Vi anser att Jonas Wiströms erfarenhet och ledarskap passar bättre för den uppdaterade strategin, säger Per-Olof Söderberg i ett pressmeddelande.

– Mitt uppdrag är tydligt, att öka aktieägarvärdet, säger Wiström själv.


Dela med dig