Aktiespararna

Vd om blankarattackerna: ”Skapa långsiktigt värde”

Av David Flatbacke-Karlsson
22 november 20192 min lästid
Mikael Ericson är koncernchef för kredithanteringstjänstbolaget Intrum.
Intrums aktie är en av de mest blankade på Stockholmsbörsen. Vd är desto mer positivt inställd – och visar det genom sitt eget innehav. "Bolaget är en väldigt stor del av min privatekonomi", säger Mikael Ericson till Aktiespararen.

10,26 procent av kapitalet i Intrum är blankat, enligt insidevoice.se.

Det är en av de högsta siffrorna på hela Stockholmsbörsen och ger en indikation om att investerare är tveksamma till aktien.

Att blanka en aktie innebär att spekulera i nedgång genom att låna aktier och sedan sälja med förhoppningen om att köpa tillbaka till en lägre kurs.

Intrums vd Mikael Ericson har haft dialoger med storblankarna som återfinns i bland andra CPMG, Pelham Long Short Masterfund, Thunderbird Partners och Marshall Wace.

– Klart att jag har träffat och pratat med dem. Jag tror att det från början grundar sig i att vi såg en väldig korrektion i den amerikanska marknaden för kredithanteringstjänster med reglering som påverkade bolag där. Amerikanska banker slutade att sälja portföljer med fordringar, säger han till Aktiespararen.

Mikael Ericson tror att blankarna kan ha sett en liknande utveckling framför sig på Intrums marknad som består av 24 europeiska länder.

– Men det är inget som har blivit av. Det har blivit en annan syn på vår sektor som har fått en korrigering i multipeltermer. Vår sektor värderas på 15 gånger för ett par år sedan. Nu är den som, helhet, nere i strax under 10.

Viktigt med längre perspektiv

Mikael Ericson anser inte att Intrum får tillräckligt med kredd för sin riskdiversifiering och förmåga att generera ett stabilt kassaflöde.

– Vi har starka samarbetspartners och möjligheter att skapa långsiktig tillväxt. Vi behöver bli tydligare i att förklara hur vi differentierar oss från sektorn genom vår marknadsledande position, geografiska spridning och diversifierade erbjudande. Sedan tycker jag som vd alltid att marknaden är snål och tolkar vår aktie fel (skratt), säger han, och fortsätter:

– Marknaden är vad den är. Vi ska se till att skapa långsiktigt värde. Då kommer kursen att rätta till sig över tid.

Mikael Ericson hymlar inte med att han är desto mer övertygad om Intrums kvaliteter.

– Det kan jag lugnt säga att jag är. En väldigt stor del av min privatekonomi är fokuserad på Intrums aktie.

Mikael Ericson äger 66 000 aktier till ett värde av runt 16 miljoner kronor i bolaget.

– Det är en ordentlig exponering för mig.

IntervjuerIntrum

Dela med dig