Aktiespararna

Veckan som gått - "Är aktierna billiga eller inte?"

Av Carl-Henrik Söderberg
2 september 20226 min lästid

Även om vi för tillfället är på plus för dagen så är vi alltjämt ner drygt 3 % även denna vecka. Under torsdagen var vi nere på samma indexnivåer som under den värsta perioden i början på sommaren. Hela den kraftiga uppgång vi sedan såg är nu alltså utraderad.

Nedan några hållpunkter och tankar från veckan som gått.

Veckans

Vinnare

Vindkraftsbolaget Eolus Vind står som vinnare (+18 %) efter en överraskande stark kvartalsrapport i ryggen. Omsättningen lyfte med 115 %, rörelseresultatet stärktes kraftigt, till stor del tack vare den tidigare försäljningen av vindkraftsprojektet Stor-Skälsjön men alltjämt imponerande siffror. Ledningen ser också fortsatt goda tillväxtmöjligheter i såväl Norden som USA. Återstår att se om momentum för hela sektorn kan bibehållas efter en stark utveckling senaste månaderna.

Tunga fordonsåterförsäljaren Ferronordic (+11 %) har kommit överens med Volvo CE om att säga upp parternas återförsäljaravtal för Ryssland. Man upprepar att man ser över strategiska alternativ för sin ryska verksamhet, däribland en försäljning av hela eller delar av verksamheten.

Fukthanteringsbolaget Munters (+9 %) har fått sin hittills största order till ett värde av motsvarande cirka 1,8 miljarder kronor från en samlokaliseringsoperatör för datacenter i USA.

Förlorare

Forskningsbolaget Isofol Medical rasade (-37 % för veckan) efter att forskningsbolaget meddelade att det inte är motiverat att driva deras Agent-studie vidare. I början av augusti meddelade Isofol att Agent-studien i fas 3 inte nådde sina mål och vid det tillfället rasade aktien också. Vad är det man brukar säga, att forskningsbolag är extra riskfyllt mellan fas 2 och 3?

Vidare på förlorarlistan hittar vi bland annat Raysearch (-22 %) efter ännu en svag rapport, likaså SAS (-18 %). Det är två aktier som haft det motigt länge och nedgångarna uppgår nu till – 71 % respektive – 83 % på tre år.

Huvudbry

Vart ska vinsterna ta vägen? Ser vi till vad analytikerna tror så ska inte bolagsvinsterna pressas ned speciellt mycket kommande kvartalen, något som får sägas stå i kontrast till vad marknaden tror. Detta skapar då på sina håll väldigt låga värderingar.

I veckans grafpaket nämndes exempelvis Dometic och Nimbus som nu handlas till p/e 7 respektive p/e 4. Eller ett Volvo till p/e 10 eller Handelsbanken till p/e 8 och dessutom en väldigt hög direktavkastning i de två fallen.

Hushållen deppar, inflation och ränta ser inte ut att sjunka i närtid och lågkonjunkturen kryper allt närmre.

Är aktierna billiga eller inte? Det kan ju tyvärr vara så att vinsterna kan väntas falla så pass mycket framöver att värderingen i själva verket inte är speciellt låg. Optimisten menar istället att börsen tagit ut svängarna för mycket åt det negativa hållet, att börsen prisat in för mycket negativt.

Bottenkänning?

Vi får greppa efter de halmstrån som finns i nuläget. Ett av dem är att börsen ”hälsat på” tidigare bottennivåer ifrån i somras och kursreaktionen därifrån varit positiv. Optimisten pekar på att den som försöker pricka botten gör klokast i att invänta en dubbelbotten, alltså att en aktie eller börs vänder upp igen där den tidigare bottnat en gång tidigare.

Den nivån blir sedan av större signifikans ju fler gånger den testas, ett stöd har skapats. Skulle dock börsen bryta ner under, ja då är det ett svaghetstecken för börsens framtida riktning.

Det är fortsatt räntepolitiken som primärt styr börsen och således kommer datapunkter som exempelvis dagens jobbsiffra från USA (presenteras kl 14:30 svensk tid fredag) vara en sådan siffra som kommer fånga marknadens uppmärksamhet extra mycket.

Stockholmsbörsens utveckling under 2022.

Deppigaste

Att läsa om bostadsmarknaden är inget glädjepiller dessa dagar. Experterna tävlar nästan om att prognosticera hur mycket priserna ska falla. Exempelvis trodde storbanken SEB tidigare på ett fall på 5 % under 2022 och sedan ytterligare 5 % under 2023.

Nu menar man istället på att den snabba pandemiuppgången i kombination med det dramatiska omslaget för boräntor och hushållsinkomster gör att det är sannolikt att prisnedgången blir djupare än de vi hittills sett efter millenniumskiftet.

I den nya prognosen ligger fallet på mellan 15 och 20 % från toppen i mars.

Krisåtgärd

EU överväger krisåtgärder och göra ingrepp i marknaden för att pressa ned de europeiska elpriserna och på så vis minska trycket på hushållen och företagen. Det rapporterar Wall Street Journal.

Ett av de förslag som ska diskuteras vid ministermötet nästa helg bygger på en översyn av hela prissättningen av el. Idag bestäms elpriset av det dyraste av de energislag som krävs för att möta efterfrågan. Det är ofta exempelvis naturgas givet kriget i Ukraina.

Förslaget från kommissionen innebär att priset ska vara en mix av olika energislag. Det skulle innebära att exempelvis förnyelsebar energi och kärnkraft kan pressa ned priserna. Det skulle också plocka bort naturgasen från prisbilden.

Analytiker Carl-Henrik Söderberg


Dela med dig