Aktiespararna

Veckans aktie: Billigt men makroekonomiskt osäkert

Av Robert Andersson
27 juni 20224 min lästid
Badrumsinredningsbolaget från den lilla byn Dalstorp har gjort en intressant resa de senaste åren. Genom vinterns jätteförvärv av brittiska Roper Rhodes så dubblades koncernens storlek. Marknaden har handlat ned aktien rejält sedan den stora nyemissionen, nu gäller det att leverera i ett tufft marknadsklimat.

Storförvärv skapar ny koncern

Svedbergs är ett välkänt varumärke i många svenskars hem. Utöver det starka märket Svedbergs så äger koncernen även varumärkena Macro Design, Cassøe och det senaste brittiska tillskottet Roper Rhodes.

Före förvärvet stod Svedbergs och den svenska marknaden för majoriteten av omsättningen. Nu har i stället den brittiska marknaden blivit bolagets viktigaste (51% av omsättning) och Sverige näst därefter (31% av omsättningen). Roper Rhodes är också koncernens vikigaste varumärke med 53% av omsättning före Svedbergs med 30%.

Bolaget har i många år haft en mycket generös utdelning och har av marknaden nästan betraktats som en obligation. Nu har bolaget ändrat riktning och strävar efter en tillväxt om minst 10% per år samt en ebita-marginal om minst 15%. Omstöpningen ökar möjligheterna, men också riskerna.

Svår makromiljö

De senaste åren har varit riktigt goda för Svedbergs som har blivit en riktig pandemivinnare. Många fick mycket tid över och inkomsterna var fortsatt goda. Det ledde till att människor spenderade sin tid på att renovera sina hem och då även badrum.

När vi nu nästan avklarat första halvåret av 2022 så ser marknadsförutsättningarna annorlunda ut. Idag möter Svedbergs kunder klart högre priser, samtidigt som lönerna stigit mycket måttligt. Dessutom stiger räntorna, energikostnader etc. De tänkta konsumenterna kan också för första gången på länge fritt semestra i Europa efter pandemin. Sammantaget riskerar det leda till en fallande efterfrågan på bolagets produkter.

Att även nybyggandet ser ut att stanna av rejält slår hårt mot bolaget. Det känns givet att de närmsta åren kommer gå något tyngre, stora frågan är hur trögt det blir.


Bild ovan visar hushållens ekonomiska utsikter i jämförelse med företagens. Det är tydligt att hushållen är mycket pessimistiska till sin ekonomi under den närmsta tiden. Kommer de även slå hårt mot bolag som riktar sig mot hushållen?
Datakälla: SCB

Stark huvudägare och låg värdering

Oaktat den nya makromiljön ser bolaget riktigt billigt ut. Svedbergs har också fått en ny stark storägare i form av Stena, vilket lägger en stabil grund. Stena har ökat sitt ägande kraftigt i år vilket även tvingade dem att lägga ett budpliktsbud på bolaget om 50 kronor per aktie. Det ökade Stenas ägarandel till över 40%, från ca 3% i inledningen av året.

Nu har aktien fallit tillbaka till 40 kronor och värderingen har krupit ned. Med tanke på makromiljön, är det oerhört svårt att lägga prognoser på Svedbergs. Vi lägger oss i mitten av ett tänkbart spann men sannolikt kommer utfallet bli ett mer extremt scenario, på upp eller nedsidan. På vår prognos handlas aktien kring p/e 8,4 på årets vinst och 8,0 på nästa årsvinst.


202120222023O msättning mkr 86917001720 Vinst per aktie2,774,85,0p/e (kurs 40,20)14,58,48,0


Vi ser, trots uppenbara risker, en väg för Svedbergs att navigera sig genom den tuffa konjunkturen och behålla sin vinst. Bostadsbyggandet förväntas trots allt hålla sig kvar på relativt höga nivåer och många lägenheter står inför nödvändiga renoveringar. Därför köpstämplar vi idag aktien. Det är dock med viss försiktighet för omvärldsfaktorer som vi fortsätter att bevaka noggrant.

Rekommendation: Köp
Kurs vid publicering: 40,20

Veckans aktie

Dela med dig