Aktiespararna

Veckans aktie: Stora risker på nedsidan - vi sätter sälj

7 november 20224 min lästid
Veckans aktie.
I veckans analys återkommer vi till ett nytt småländskt bolag. Myten om de småländska börsbolagen är att de är lönsamma med mycket få förlustår, har en försiktig skuldsättning och okomplicerad affärsmodell. Myten stämmer även på veckans bolag. Frågan är vilket pris man bör sätta på kvalitén?

Troax Group

Med hemvist i småländska Hillerstorp, strax utanför Gnosjö, är Troax en del av vågen av framgångsrika företag från området. Bolaget tillverkar i första hand maskinsydd, exempelvis stålstängsel kring robotar, vilket står för 60% av bolagets intäkter.

Därefter återfinns säkerhetsstängsel för lagerlokaler som motsvarar 30% av bolagets omsättning. Den minsta delen av bolagets tre produktområden är lösningar för förråd och förvaring. Exempelvis kanske din bostadsrättsförening har Troax som leverantör av föreningens förrådlösning. Denna del motsvarar 10% av bolagets intäkter.

Bolagets produkter håller förvisso länge men genom en stark marknadsposition har bolaget dragit nytta av en växande marknad som drivs av ökad robotisering i fabriker och automatisering av lager. Trots den goda utvecklingen så finns fortfarande mycket stora effektiviseringar att göra genom ökad robotisering i tillverkningsindustrin och automatisering av lagerverksamheter. Därmed finns det också fortsatt utrymme för Troax att växa vidare genom att leverera en sidoprodukt till en växande marknad.

Att som Troax leverera en ”mindre spännande” sidoprodukt och dra nytta av megatrenden robotisering är sannolikt ett smart drag och kommer sannolikt möta mindre konkurrens än att leverera huvudprodukten. Som det gamla börs-ordspråket säger: ”Det är smartare att sälja hackor och spadar än att själv gräva guld”

Lågkonjunkturen är nära

Eftersom bolagets produkter ofta införskaffas i samband med större verkstadsinvesteringar så blir bolaget också konjunkturkänsligt. Att de snabba räntehöjningarna börjar visa sig som ett effektivt medel att krossa konjunkturen är därför dystert för bolagets kortsiktiga utveckling. Tack vare en förhållandevis god orderingång tror vi dock på ett helt okej 2023 och lägger oss något över konsensus, även om estimerar ett mindre fall i omsättningen under nästa år.

Ägarlista - Ägare - Ägarandel

1 - Investment AB Latour - 30,10%

2 - SEB Fonder - 7,71%

3 - Thomas Widstrand - 5,78%

4 - Spiltan Fonder - 5,45%

5 - Svolder - 5,08%

Värdering

Troax har en spännande produkt och agerar på en växande marknad. Trots bolagets inte särskilt avancerade produkt har de lyckats visa på god lönsamhet under lång tid. Därtill har bolaget en stark balansräkning vilket gör att de lär klara även denna kris bra. Att ägarlistan är urstarkt med ett av Sveriges mest högaktade investmentbolag Latour som största ägare och bolagets mångårige VD Thomas Widstrand som tredje största ägare är ett utmärkt exempel på pilotskolan.

Aktien har utvecklats 60% under de senaste 3 åren i jämförelse med Stockholmsbörsens 22%. Troax är kort och gått ett bevis på att ”tråkigt” ofta kan vara bra.

På en kortare sparhorisont är det svårt att undvika tanken om inte aktien har sprungit lite för snabbt. Under 2022 har aktien förvisso fallit tillbaka 64% men det finns fortsatt möjlighet till en del till. Om tillväxttakten bromsar in under de tuffare tider ser multiplarna höga ut. Trots att Troax är ett kvalitetsbolag som länge handlats på höga multiplar, i genomsnitt p/e 34 de senaste 5 åren, så kan börsen vara hård i sin bestraffning mot högvärderade bolag i tuffa tider.

I ett positivt scenario handlas aktien till en rimlig värdering idag men med stora risker på nedsidan både relaterade till börsens värdering av bolaget och konjunkturens slag mot bolagets försäljning, är aktien inget vi vill äga på 12-månaders sikt. Vi ser större potential på annat håll och väljer därför att säljstämpla aktien.

Estimat - 2021 - 2022e - 2023e - 2024e

Omsättning - 252,3 - 285 - 259 - 278

Omsättningstillväxt - 54,20% - 13% - -9% - 7% -

Rörelseresultat - 52 - 51 - 47 - 53

Rörelsemarginal - 20,80% - 18% - 18,20% - 19%

Vinst per aktie - 6,76 - 6,6 - 6,1 - 6,8

p/e - 25,4 - 26,0 - 28,1 - 25,2

Direktavkastning - 1,8% - 2,0% - 1,8% - 2,1%

Rekommendation: Sälj
Kurs vid publicering: 171,6

Aktietips

Dela med dig