Aktiespararna

Veckans aktie: Orimligt hög värdering av bilföretaget

Av Robert Andersson
15 augusti 20224 min lästid

Det är något av en underdrift att säga att den amerikanska elbilsmarknaden är het. Många är bolagen som med spännande visioner har tilldelats enorma värderingar trots mycket tveksam leverans. Det gäller även den kinesiska elbilstillverkaren NIO med över 60 000 svenska aktieägare via dess dubbelnotering i New York.

Ökad konkurrens från traditionella tillverkare

Det är uppenbart att NIO försöker gå i sin storebrors Teslas fotspår. Inte bara genom att de säljer elbilar utan även genom bolagets mycket ambitiösa futuristiska framtidsvisioner. NIO fokuserar bland annat på att det ska gå enkelt att snabbt byta batterier till din elbil när du är ute och åker, istället för att behöva ladda på plats.

På så vis ska man kunna prenumerera på batterier som finns att hämta på diverse tankstationer utspridda över landet. En lockade tanke och målsättning men till skillnad från IT-bolag där globala förändringar kan ske genom digital uppdatering så kommer detta att ta tid, och man är inte ensamma.

Utöver Tesla, Rivian, Polestar med flera så gör nu de mer traditionella biltillverkarna seriösa försök att tillverka kvalitativa elbilar. Även om de möjligen ligger efter i viss forskning och utveckling så finns det mycket lite som tyder på att dessa inte skulle lyckas tillverka bättre bilar än NIO. Ofta har historiska omställningar föregåtts av onlönsama uppstickare men när sedan lönsamheten och storskaligheten ska skapas kan uppstickarna ofta bli uppköpta eller utkonkurreade av de oftast mycket skickliga storproducenterna.

En stor skillnad mot storebror Tesla är laddinfrastrukturen som Tesla äger och som ska ses som en mycket stor tillgång, dessutom är Teslas så kallade ”first mover advantage” inte att förringa.

Inte utrymme för negativa överraskningar

NIO har varit på börsen sedan 2018 och existerat som bolag sedan 2014. Trots dessa åtta år så är bolaget fortfarande långt ifrån att kunna presentera några vinster inom överskådlig framtid. Det liknar situationen för IT-aktier i sluten på 1990-talet. Bolagen hade mycket spännande visioner men i slutet av dagen så var förluster allt som presenterades. Förr eller senare tröttnade investerarna och aktierna föll kraftigt, i vissa fall till 0.


Graft över hur Nios brottomarginal förändrats över tid
Datakälla: Börsdata

Visserligen har bruttomarginalerna blivit positiva under senaste året. Men att de föll i Q1 2022 är en oroväckande signal, i den höga värderingen finns inte utrymme för negativa överraskningar (Q2 rapporten är ännu inte presenterad).

Det nya börsläget med högre räntor gör att aktier inte längre är det enda alternativet för den investerare som söker avkastning på sina pengar. Samtidigt har riskaptiten minskat bland investerare. Det har gynnat bolag som tjänar bra pengar här och nu.

P/e på 60 med optimistiska antaganden

NIO värderas till inte mindre än 32 miljarder dollar motsvarande cirka 320 miljarder kronor. Bolaget sålde under andra kvartalet drygt 25 000 elbilar, det var en ökning med 14,4% i jämförelse med Q2 2021 och -2,8% i jämförelse med Q1 2022. Resultatet skrevs till -7,5 miljarder dollar under rullande tolv månader.

Förvisso väntar sig analytikerkonsensus att tillväxten ska vara hög under de närmsta åren och att marginalen ska stärkas något. Vi är mer tveksamma med tanke på att bilmarknaden påverkas av högre räntor och svagare konjunktur. Även de som tror på prognoserna bör fråga sig om aktuell aktiekurs är rimlig. I bästa fall hamnar p/e-talet på 60 år 2024, vilket känns högt i aktuell börsmiljö och vi tror att aktien ska ned. Vi rekommenderar därför att sälja NIO

Rekommendation: Sälj
Kurs vid publicering: 21,10

/Robert Andersson


Dela med dig