Aktiespararna

Veckans vinnaraktier: Defensiva framgångar

Av Jakob Palmgren
12 juni 20201 min lästid
Endast sex bolag har hållit sig på rätt sida strecket under börsveckan.

När det så är dags att sammanställa vinnarna på Stockholmsbörsen blir det en kort lista. Veckan har präglats av osäkerhet och en oro för en andra våg av Covid-19-spridningen. Samtidigt som fler länder öppnar upp och lättar på sina restriktioner är inte svenskar välkomna med sina fortsatt höga döds-, och insjuknandeantal.

Även om ingen av vinnarna har haft någon vidare stark vecka finns det tre boag som sticker ut inom tillverkning och medicinteknik.

Electrolux Professional lyckas norpa förstaplatsen med en ökning på 2,56 procent och klättrar således upp till aktiekursen 40 kronor.

Getinge, som är en global leverantör av tekniska lösningar för sjukvårdsindustrin, gör debut på vår lista. Bolaget tillgodoser sjukvården med bland annat HLS- (hjärt-lungstöd) och har sett sin efterfrågan öka under pandemin. Getinge har fått se sin aktie klättra 2,14 procent till aktiekursen 169,25 kronor.

Ett annat bolag som debuterar på vinnarlistam hittar vi också inom medicinteknik. Arjo har sin största verksamhet inom Europa och Nordamerika och deras breda produktportfölj innefattar sjukvårdssängar, golv- och taklyftar och desinfektionslösningar. SEB höjde under fredagen riktkursen till 60 kronor. Aktien står i skrivande stund i 50,90 kronor efter att ha ökat med 1,8 procent.

Andra vinnare:

SBB B (+1,13%)

Essity B (+0,42%)

ICA Gruppen (+0,31%)

*Sammanställningen är enbart gjord bland bolag på Stockholmsbörsens Large Cap-lista och innehåller den högsta procentuella ökningen under denna veckan.

Dela med dig