Aktiespararna

Veckans vinnaraktier: I kölvattnet av rapportfloden

Av Jakob Palmgren
17 juli 20203 min lästid
Det har svängt på börsen under veckan, mycket av det kan hänvisas till reaktionerna på det stora inflödet av rapporter.
  • Kvartalsrapporter påverkar börsen: Börsen har varit volatil under veckan på grund av kvartalsrapporternas påverkan.
  • Framgångsrika bolag: Bland vinnarna denna vecka på Stockholmsbörsen återfinns Beijer Ref med ökad återhämtning, Ratos med ökad omsättning och vinst, samt Avanza med stark tillväxt och ökade kundantal.
  • Övriga vinnare: Andra bolag som har presterat bra inkluderar JM, ÅF Pöyry, Kinnevik B, Kinnevik A, SAAB B, Getinge B och SWECO B, enligt en sammanställning av de största procentuella ökningarna under veckan på Large Cap-listan på Stockholmsbörsen.

Mitten av juli. Semestertider för många men inte för bolagen på Stockholmsbörsen. Det har varit en intensiv vecka av kvartalsrapporter, det efter utmanande kristider på börsen.

Analytikernas prognoser var inte ljusa och flera bolag har överträffat förväntningarna. Men det har varit en oviss tid, ingen kan förutspå en pandemi och även dess efterverkningar är svårbedömda. I kölvattnet av den värsta nedgången i den andra halvan av mars har Stockholmsbörsen återhämtat sig. Vi befinner oss på liknande nivåer som de var innan vi hade hört talas om Covid-19, med vissa undantag. En del branscher lider fortfarande mycket av effekterna för pandemin.

Av vinnarna har samtliga presenterat sina kvartalsrapporter under vecka 29.

På en förstaplats finner vi den teknikinriktade handelskoncernen Beijer Ref. Trots att de redovisade minskad omsättning och minskad vinst för det andra kvartalet jämfört med föregående år så lyfte aktien.

Vd:n menar att de har sett en snabbare än återhämtning än beräknat.

”Efter det har vi vecka för vecka kunnat följa hur marknaderna successivt har öppnat upp, och försäljningen i slutet av juni var i nivå med motsvarande period föregående år, vilket är en snabbare återhämtning än våra tidigare estimat", kommenterar vd Per Bertland.

Aktien handlas i skrivande stund till 375 kronor och veckans ökning tillskrivs 25,5 procent.

Andraplatsen kniper investmentbolaget Ratos. Det Stockholmsbaserade bolaget med fokus på Norden redovisade en ökning av omsättningen och vinst för det andra kvartalet, det framgår ur deras rapport som kom i förmiddags. Aktien steg med 22 procent och aktien handlas i nuläget till 32 kronor.

Sista pallplatsen lägger nätbanken Avanza beslag på. De redovisade tidigare under veckan en stark rapport. En tillväxt med 53 000 nya kunder presenterades jämfört med 31 500 nya kunder för samma period föregående år. Nettoinflödet ökade med 134 procent och börsen välkomnande rapporten med en sjuprocentig ökning när den släpptes tidigare i veckan.

Under hela veckan har aktien stigit med 19,5 procent och aktien kan du köpa för 180 kronor.


Andra vinnare:

JM (+16,4%)

ÅF Pöyry (+15,7%)

Kinnevik B (+14,8%)

Kinnevik A (+13,8%)

SAAB B (+13%)

Getinge B (+11,7%)

SWECO B (+11,6%)


*Sammanställningen är enbart gjord bland bolag på Stockholmsbörsens Large Cap-lista och innehåller den högsta procentuella ökningen under innevarande vecka (29).

Veckans aktie

Dela med dig