Aktiespararna

Veckans vinnaraktier: Segraren gräver guld

Av Jakob Palmgren
27 november 20203 min lästid
Vi är kvar på höga nivåer med ett bolag som har klättrat tvåsiffrigt. Vinnarna hittar vi inom gruvsektorn, stålindustrin och telekommunikation.

Artikeln publicerades den 27 november klockan 16:00, alla kurser och priser är från det klockslaget.

Vi är kvar på höga nivåer med ett bolag som har klättrat tvåsiffrigt. Vinnarna hittar vi inom gruvsektorn, stålindustrin och telekommunikation.

Sista börsveckan i november och detta omvälvande år börjar närma sig ett slut. Under fredagen ser vi att Amazon och detaljhandlare klättrar på Wall Street vid den inledande handeln, tack vare Black Friday.

På hemmaplan håller sig Stockholmsbörsen kvar på höga nivåer och intresset för börsen ser inte ut att avta inom en snar framtid. Vaccinen ser ut att rulla ut i Europa, Sverige planerar på att sätta igång med vaccinering någon gång i januari. Detta har bidragit till hopp för hotell och resebranschen.

Till veckans vinnare som återfinns inom gruvindustrin, stål och kommunikation.

Guldplatsen gräver Lundin Mining Corporation fram ur gruvan, de står ensamma med en tvåsiffrig ökning. Deras verksamhet är inom gruvsektorn, de arbetar exploatering, prospektering och vidare distribution av ädelmetaller och råvaror. Den största andelen råvaror består av koppar, nickel, bly och zink som utvinns runtom den europeiska marknaden och via projekt i Afrika. Aktien har stigit med 10,76 procent och handlas i skrivande stund till 66,40 kronor.

SSAB stålsätter andraplatsen, de erbjuder produkter och tjänster som utvecklats i samarbete med deras kunder och innefattar huvudsakligen stål i olika former samt övriga konstruktionslösningar. De har störst närvaro i Europa och Nordamerika, de har kunder i flera olika sektorer. Aktie har haft ett tufft år och inte lyckats nå nivåerna innan Corona slog till, men denna veckan har aktien ökat med 6,94 procent och du kan köpa den för 27,60 kronor.

Den sista pallplatsen ringer Millicom Int. Cellular SDB in, det Luxemburg-baserade bolaget är verksamma inom telekommunikation och arbetar som en mobiloperatör med inriktning mot tillväxtmarknader. Tjänsterna som de erbjuder innefattar mobil, tv och bredband med tillhörande tjänster. De återfinns i stora delar av världen som Sydamerika, Afrika och Asien. Tigo, Bima är deras varumärken. Aktien har klättrar med 6,86 procent och är din för 337,90 kronor.

Bubblare:

Elekta B (+6,73%)

Betsson B (+6,57&)

Pandox B (+6,49%)

Kungsleden (+6,21%)

Veoneer SDB (+6,21%)

Loomis (+6,10%)

Boliden (+6,10%)

*Sammanställningen är enbart gjord bland bolag på Stockholmsbörsens Large Cap-lista och innehåller den högsta procentuella ökningen under vecka 48.

Dela med dig