Aktiespararna

Veckans vinnaraktier: Små steg på toppen

Av Jakob Palmgren
18 december 20203 min lästid
Den sista hela veckan på börsen för i år går sidledes på höga nivåer. Hälsovård och nätmäklare toppar listan, varav en gjorde börscomeback nyligen.

För året har börsen gått minst sagt starkt, en tvåsiffrig procentuell ökning var svårt att se i våras (OMSXGI +13,67 procent). För veckan har vi gått sidledes, fast på höga nivåer.

Vid det brantaste fallet såg det mörkt ut, även om börsen alltid har återhämtat sig på sikt var det nog ytterst få analytiker som kunde förutspå börsen rekylartade uppgång. Sedan dess har vi seglat ganska lugnt på toppen med smärre bakslag. Förutom pandemin tynger en oro för ett avtalslöst Brexit fortfarande börsen.

Vi har lärt oss om sektorrotation och digitaliseringens språng. Det har varit ett händelserikt år e-handeln med tillhörande tjänster har rusat, EVO välkomnas till OMXS30, antalet sparare på börsen har ökat och många med framgång. En av våra vinnare har tjänat på den trenden, en vinnare som gjorde börscomeback tidigare i höstas.

De både nätmäklarna får lämna plats till hälsovårdsbolaget på pallplatsen.

För förstaplatsen norpar Medicover. Det Stockholmsbaserade bolaget inom vård- och omsorg är inriktade mot servicetjänster inom hälsovård och diagnostik. Förutom primär- och specialiserad vård erbjuder de finansieringslösningar och laboratorietester inom patologi. Europa är deras största marknad och deras högsta aktiekurs för året är 155,40 kronor. De stängde veckan på 153,20 kronor, vilket innebär en ökning med 13,48 procent.

Andraplatsen tar Nordnet, som noterades på börsen igen för ungefär en månad sedan, efter några år utanför. Nätmäklaren har sett sina kunder öka i antal i år när allt fler sett börsen som det hetaste sparalternativet. Aktien noterades runt hundralappen men stängde idag (fredag 18/12) på 125 kronor. Det innebär en ökning med 12,71 procent.

Den sista pallplatsen greppar Avanza, som precis som sin konkurrent gynnats av det ökade intresset för sparande i aktier. Deras framgångar uppmärksammas när de för tredje året i rad fick ”Årets bank” av Privata affärer. Aktien stängde på 216,80 kronor och ökade med 10,61 procent.

Bubblare

Kindred Group (+10,51%)

Kinnevik A (+9,14%)

Kinnevik B (+8,41%)

SSAB B (+7,83%)

Addtech B (+7,55%)

Lifco B (+7,07%)

Thule Group (+6,42%)

*Sammanställningen är enbart gjord bland bolag på Stockholmsbörsens Large Cap-lista och innehåller den högsta procentuella ökningen under vecka 51.

Dela med dig