Aktiespararna

Veckans vinnaraktier: Sprickorna lagade

Av Jakob Palmgren
22 maj 20201 min lästid
Börsen kom tillbaka med besked under den förkortade handelsveckan. Omtalade SBB toppar segrarlistan.

SBB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, har haft en händelserik period. Finansinspektionen knackade på dörren och Illja Batljan, vd för bolaget, möttes av beskedet att han blev utredd för insiderbrott.

När nyheten nådde allmänheten störtdök aktien även om SBB som bolag inte varit föremål för utredningen.

Förundersökningen blev nyligen nedlagd – och då steg aktien kraftigt. Denna veckan står SBB som vinnare med en ökning med knappa 28 procent. Aktien handlas för omkring 18 kronor.

Electrolux Professional har också haft en stark vecka. Den globala leverantören av vitvaror till bland annat hotell och restauranger har fått se sin aktie lyfta med 19 procent. Flera banker och analyshus har rekat köp för aktien. Aktien handlas till 33 kronor.

Husqvarna, den globala tillverkaren av diverse utomhusprodukter med sina rötter i Småland, fick fotfäste och studsade tillbaka efter att ha dalat på senare tid. Hela vägen upp till 66 kronor per aktie vilket innebär en ökning med 17 procent.

Andra vinnare:

Husqvarna B (+16,7%)

Elekta B (+15,4%)

Klövern A (+15%)

SSAB B (+14,7%)

Dometic Group (+13,7%)

Beijer Ref B (+12,4%)

Pandox B +(12,3%)

* Sammanställningen är enbart gjord bland bolag på Stockholmsbörsens Large Cap-lista och innehåller den högsta procentuella ökningen under innevarande vecka.

Dela med dig