Aktiespararna

Veckans vinnaraktier: Trenden håller i sig

Av Jakob Palmgren
18 september 20203 min lästid
Vi fortsätter uppåt och fastighetsbolagens uppgång består när vi stänger böckerna för denna börsvecka.

Det börjar bli en vana att Stockholmsbörsen stänger på plus, men debatterna fortsätter om hur länge detta kan fortlöpa och vad det är som driver kurserna uppåt.

Bland förklaringarna, hittar vi riskvilja, få alternativ till avkastning med låga räntor, stimulanspaket och vaccinoptimism. Berörande det senast nämnda, stötte Astra Zeneca på bakslag vid framtagandet av ett vaccin, de var tvungna att pausa studien men det återupptogs inom kort igen. Det återstår mycket oklarheter om vad pandemin leder till för restriktioner, Israel blev idag det första landet att införa en ny total lock-down, i tre veckor. Börsen ter sig dock optimistisk.

Börsen är fortfarande det hetaste alternativet för många och kurserna för många bolag håller sig alltjämt högt upp. Veckans utropstecken hittar vi i klädesbranschen, H&M kommer med en stark kvartalsrapport och analyshusen går unisont ut med köpuppmaningar, mer om det när vi presenterar vinnarna.

Våra tre vinnare hittar vi inom fastigheter och klädesbranschen.

Topplaceringen kammar fastighetsbolaget med fokus på Syd-och mellan Sverige, Fastpartner hem. Deras fokus ligger på att äga, förvalta och utveckla kommersiella fastigheter. De har haft en god vecka, de gick ut med ett pm i förmiddags där de har gjort klart ett 15-årigt hyreskontrakt i Gävle med Heat Restauranger. Aktien handlas till omkring 87 kronor efter att ha stigit knappa 14 procent sedan i måndags.

Revanschen för tvåan på vår lista stavas, Hennes & Mauritz. De har fått tampas med stängda butiker och hög konkurrens inom e-handeln under pandemin. Bolaget bakom bland annat, Cheap Monday, COS och Weekday kunde visa en stark kvartalsrapport som var högt över förväntan. Analyshus och banker rekade köp på aktien och kursen stack uppåt. Aktien handlas till omkring 159 kronor och veckans stigning tillskrivs drygt 11 procent.

Plats nummer tre står Samhällsbyggnadsbolaget i Norden för. Med Ilija Batljan i spetsen har de hållit ett högt tempo under pandemin och de har inte slagit av på takten. Bolaget med fokus på ägande och förvaltande av bostads- och samhällsfastigheter gjorde tidigare i veckan klart ett hyreskontrakt med Mittuniversitet och ytterligare nya avtal med Boden kommun. Aktien har klättrat dryga 10 procent under veckan och handlas i skrivande stund till cirka 27 kronor.

Bubblare:

Klövern B (+9,45%)

Vitrolife (+9,3%)

Fabege (+8,36%)

Wihlborgs Fastigheter (+8,27%)

Modern Times Group (+8,06%)

Klövern A (8,04+%)

Swedish Orphan Biovitrum (+7,78%)

*Sammanställningen är enbart gjord bland bolag på Stockholmsbörsens Large Cap-lista och innehåller den högsta procentuella ökningen under vecka 38.

Dela med dig