Aktiespararna

Veckans vinnaraktier: Trio lyser upp i mörkret

Av Jakob Palmgren
11 december 20203 min lästid
Stockholmsbörsen backade något även denna börsvecka men tre segrare klättrade tvåsiffrigt.

Artikeln publicerades den 11 december klockan 16:35, alla kurser och priser är från det klockslaget.

Stockholmsbörsen backade något även denna börsvecka men tre segrare klättrade tvåsiffrigt.

Jul och nyår närmar sig med stormsteg, snart ska vi stänga böckerna för ett börsår som bjudit på både kraftiga ras och nya rekord. Parallellt med att IVA-platserna fylls i Sverige förbereder vi för att rulla ut vaccin vid årsskiftet.

Det är mörka tider med noll eller ytterst få soltimmar elva dagar in i december och en förmodad ”hård” Brexit ser ut att tynga börserna i Europa och likadant på Stockholmsbörsen. Ericsson föll tungt under fredagen efter sina resultatnedskrivningar. Loomis och Peab har också haft en tuff vecka där deras aktier backar över sju procent i skrivande stund.

Några ljusglimtar hittar vi dock, flertalet bolag på Large Cap har ökat med några fåtal procent. Än bättre skiner vinnarna som samtliga ökar tvåsiffrigt, vi hittar dem inom underhållning, kylteknik och tillverkning av utomhusprodukter.

Förstaplatsen erhåller Modern Times Group. MTG erbjuder framförallt streaming av e-sport och onlinespel. Bland deras varumärken återfinns Innogames, Dreamhack och Zoomin TV. Inriktningen är mot privata kunder och Norden är deras största marknad. För veckan klättrade A-aktien 21,71 procent, tätt följt av B-aktien med 21,52 procent. Aktiekurserna tillskrivs 157 kronor respektive 154,7 kronor.

Andraplatsen lägger Beijer Ref beslag på. Det Malmöbaserade kyltekniksbolaget verkar globalt med störst närvaro i Europa och Nordamerika. De erbjuder lösningar inom kyla och klimatreglering till främst små- och medelstora bolag i olika sektorer. Beijers aktien har glidit upp till 350 kronor efter att ha ökat med 16,74 procent. En bidragande faktor till ökningen var att EQT gick in och blev storägare i bolaget under veckan.

Tredjeplatsen plockar Husqvarna hem. Rötter återfinns i Småland men verksamheten sker på global nivå och idag har de huvudkontor i Stockholm. De tillverkar flera utomhusprodukter, bland annat robotgräsklippare, motorsågar och trimmers. Störst verksamhet återfinns inom Europa där övrigt utbud består av trädgårdsbevattning, kaputrustning samt diamantverktyg för byggnads- och stenindustrin. Varumärkena säljs under Husqvarna, Gardena, McCulloch och Poulan Pro. A-aktien steg med 11,05 procent och B-aktien med 10,83 procent och båda handlas 101,5 kronor.

Bubblare

Evolution Gaming Group (+7,05%)

Nordnet (+5,74%)

Arjo B (+5,15%)

Stora Enso R (+4,37%)

Essity A (+3,82%)

NCC B (+3,80%)

Tele2 A (+3,70%)


*Sammanställningen är enbart gjord bland bolag på Stockholmsbörsens Large Cap-lista och innehåller den högsta procentuella ökningen under vecka 50.

Dela med dig