Aktiespararna

Veckans vinnaraktier: USA ett hack på stark Stockholmsbörs

Av Jakob Palmgren
4 september 20202 min lästid
Veckans vinnaraktier är tillbaka efter sommaruppehållet. Börsen har skjutit som en raket sen i våras.

Det har spekulerats om hur länge vi kan fortsätta uppåt på redan så höga nivåer. Stimulanspaket och digitaliserings exceptionella rusning har givits som förklaringar till en del bolags aktiekurser. Vissa amerikanska finansanalytiker menade på att utvecklingen är logisk med tydliga vinnare och förlorare, att börsen speglar verkliga styrkor i ekonomin.

Hur kurvan skulle se ut efter störtdykningen i mars måste ha ritats om lika många gånger som Tesla fick nya aktieägare. Just nu är den V-formad, om än en utdragen ökning. Men igår fick vi en smäll, USA-börsen backade med tech-jättarna i spetsen. Stockholmsbörsen hängde på och backade innan den stängde.

Stockholmsbörsen kom tillbaka idag och ligger i skrivande stund på plus. Våra tre vinnare hittar vi inom teknik, sjukvård och stål.

Förstaplatsen kniper Mycronic, teknikbolaget har haft en trevlig vecka. Deras främsta fokus är utveckling, tillverkning och marknadsföring av laserbaserade mönsterritare som används i tillverkningen av bildskärmar. Aktien har stigit med 11,13 procent och handlas till omkring 197 kronor.

Tätt följt av Elekta, som är verksamma inom medicinteknik, för kliniska lösningar och strålterapi vid behandling av cancer och diverse hjärnsjukdomar. Analyshusens rekommendationer på senare tid mynnade ut i köp med en riktkurs på mellan 103 och 125 kronor. B-aktien står i nuläget på 115 kronor och ökade med 10,94 procent.

Tredjeplatsen stålsätter SSAB, bolaget är verksamma inom stålindustrin. Verksamheten drivs via flertalet produktionsanläggningar med störst närvaro inom Europa och Nordamerika. Idag har b-aktien gått starkt med en ökning med 8,5 procent, på veckobasis ökade SSAB med 9,92 procent. Aktien handlas i skrivande stund till 29,25 kronor.

Bubblare:

TRATON (+9,95%)

Stora Enso R (+9,56%)

SSAB A (+8,9%)

Nyfosa (+7,3%)

Hufvudstaden A (+6,82%)

Bonava B (6,73+%)

Arion Banki SDB (+6,42%)


*Sammanställningen är enbart gjord bland bolag på Stockholmsbörsens Large Cap-lista och innehåller den högsta procentuella ökningen under vecka 36.

Dela med dig