Aktiespararna

Veckans vinnaraktier: Vaccinhopp och rotation

Av Jakob Palmgren
13 november 20202 min lästid
Vaccinhopp, ökad smitta och sektorrotation präglar denna vecka och det är ett rejält nedtryckt bolag som har lyckats klättra till toppen av vår lista.

Denna artikel publicerades klockan 16:00 fredagen den 13 november.

Få har väl undgått Pfizers tillkännagivande av sina framgångsrika resultat med ett corona-vaccin. Reaktionerna lät inte vänta på sig, börsen rusade men de som satt med en tekniktung portfölj kände inte av uppgången.

Bolag som är verksamma inom e-handel och teknik har klassats som ”corona-vinnare” så när ett hopp om att kunna återgå till det normala tändes backade dessa aktier. H&M var upp runt 15 procent på nyheten, även SAS och Scandic rusade i måndags. Vi såg en sektorrotation på börsen, där fysiska butiker, resesektorn och tjänstebolag fick sig en skjuts och tidigare vinnare backade.

Om förändringen är här för att stanna är för tidigt att säga men det beror nog mycket på hur effektivt vaccinet är och om folk kommer att ta det. Marknadens reaktion var oerhört snabb och en del beteenden under pandemin lär inte försvinna i första taget om överhuvudtaget.

Till våra vinnare som återfinns inom hotell, kommunikation och energi.

Förstaplatsen lägger hotellfastighetsägaren Pandox beslag på, de har haft ett tufft år sedan i våras. Förra månaden rapporterades att hotellbranschens intäkter var halverade. Aktiekursen rasade i mars och kämpar fortfarande, men denna vecka har aktien skuttat upp knappt 42 procent. I skrivande stund handlas B-aktien till omkring 131 kronor.

Andraplatsen norpar telekommunikationsbolaget Millicom, som är en mobiloperatör med särskild inriktning mot tillväxtmarknader. Deras aktiekurs har en liknande resa som vår vinnare och aktien kan du köpa för cirka 316 kronor efter att den stigit med 20 procent.

Den sista pallplatsen befäster energibolaget Lundin Energy som är verksamma inom gas- och oljebranschen. De arbetar med exploatering, prospektering och vidare distribution av naturgas och olja. Aktiekursen har stigit med knappa 15 procent och kostar omkring 213 kronor, i skrivande stund.

Bubblare:

Atrium Ljungberg B (+12,31%)

Attendo (+10,79%)

Hufvudstaden A (+10,41%)

TRATON (+10,33%)

Fabege (+10,23%)

SEB A (+10,3%)

Electrolux B (+10,10%)


*Sammanställningen är enbart gjord bland bolag på Stockholmsbörsens Large Cap-lista och innehåller den högsta procentuella ökningen under vecka 46.

Dela med dig