Aktiespararna

Veckans vinnare: Investmentbolaget toppar

Av Jakob Palmgren
5 mars 20212 min lästid
Efter en vecka med vissa röda dagar och med den amerikanska tioåringens stigning ligger OMXSPI i skrivande stund på plus 1,12 procent.

Det diskuteras fortsatt om vart börsen är på väg. Vissa tillväxtaktier tog stryk med höjda räntor som sätter skräck. Vid fredagens inledande handel på Wall Street ser vi en uppåt-rekyl efter överraskande starka jobbsiffror. Det är framför allt energi- och banksektorn som drar uppåt.

Tittar vi inrikes så hittar vi ett investmentbolag i toppen, tillsammans med energi och kredithantering.

Förstaplatsen kniper Ratos, investmentbolaget har gått bra på senare tid och har fått uppmärksamhet av ett flertal analyshus som ser ljust på aktien. Deras affärsidé går ut på att investera och utveckla i främst medelstora – onoterade bolag. De håller sig främst på nordiska marknaden. Några av innehaven är Plantajen, Kvdbil och Aibel. A-aktien klättrade 10,7 procent och handlas till 47,5 kronor.

Andraplatsen plockar Lundin Energy, som är verksamma inom olje- och gasbranschen. De arbetar med distribution av naturgas och olja. De håller sig främst på den europeiska marknaden med egna produktionsanläggningar. Aktien har gått starkt i år och denna vecka klättrar den 8,5 procent och är din för 296 kronor.

Den sista pallplatsen tar Intrum, kredithanteringsföretaget med störst inriktning mot fakturaköp svänger på börsen. Innevarande vecka har utveckling dock varit stark med en ökning på 8,4 procent. Aktien kan du köpa för 254,8 kronor.

Bubblare

Securitas B (+7,9%)

Electrolux B (+7,8%)

ASSA ABLOY B (+7,3%)

TRATON (+7%)

Handelsbanken B (+7%)

Nordea Bank Abp (+6,6%)

SWECO A (+6,6%)

*Sammanställningen är enbart gjord bland bolag på Stockholmsbörsens Large Cap-lista och innehåller de högsta procentuella ökningarna under vecka 9. Kurserna är hämtade 15:25, fredagen den 5e mars 2021.

Aktietips

Dela med dig