Aktiespararna

Veckans vinnare: Kursraketerna fortsätter uppåt

Av Jakob Palmgren
17 september 20216 min lästid
En börsvecka i sidled men vinnare och förlorare med kraftiga rörelser rör om i grytan. Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg kommenterar.

Det har varit en fartfylld vecka både på börsen och hos oss på Aktiespararna. Tidningen Aktiespararen har exempelvis publicerats, där fokus legat på våra svenska investmentboalg, varav sex stycken av dessa har analyserats. Tidningen i sin helhet kan du läsa här (https://www.aktiespararna.se/tidningen/las-aktiespararen).

Vi på redaktionen har även dragit i gång med en daglig uppdatering om börsen under taggen: Börsen idag. (https://www.aktiespararna.se/tags/borsen-idag) Tanken är att vi kommer att göra ett inlägg runt kl 14-15 varje börsdag med uppdateringar om dagens rörelser.

Ska veckans börs sammanfattas kan konstateras att vi har sett en smärre nedgång på knappt en procent. Vi noterat bland annat att den populära prylbutiken Kjell och Companys börsnotering renderade i en kursuppgång på över 21 procent och att Betsson gick starkt på uppköpsrykten och steg med 10 procent på nyheten. Swedish Match rökfria drag och berg- och dalbanan i Elos Medtech diskuteras också i Tillsammans mot miljonen. (https://www.aktiespararna.se/nyheter/hur-mycket-talamod-har-marknaden)

Inflations vara eller icke-vara fortsätter att gäcka investerare, ett ämne som Peter Malmqvist resonerar om och huruvida den är överdriven eller inte. (https://www.aktiespararna.se/analysguiden/nyheter/malmqvist-overdrivs-inflationsfaran)

Nu till de bästa respektive sämsta presterarna under veckan, som Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg kommenterar.

Veckans vinnare

Catena Media (+15 %)

I början på veckan meddelade styrelsen att den godkänt aktieåterköp upp till drygt 7 miljoner aktier eller upp till 10 procent av kapitalet. Tillsammans med minskade blankningar och insiderköp har det varit en positiv mix för att få köpsuget att öka i aktien som är upp dryga 15 procent för veckan.

Sdiptech (+13 %)

Serieförvärvaren Sdiptech fortsätter att gå oerhört starkt på börsen. I början på veckan kommunicerade dem i att de höjer målet för den årligt förvärvade ebita-tillväxten till 120–150 miljoner kronor, från den tidigare nivån om 90 miljoner kronor. Detta gillar såklart börsen.

Vidare var bolaget tydliga med att de inte behöver nytt aktiekapital för att kunna fortsätta förvärva, vilket såklart är positivt och spädde på det positiva sentimentet kring aktien. Som pricken över i:et så får även bolaget en köprekommendation under fredagen. Aktien är upp

OEM (+ 14 %)

Teknikhandelsföretaget OEM stiger kraftigt under veckan efter en positiv köpanalys av SEB där de bland annat skriver:

”Att en investering i OEM-aktien ger exponering mot banbrytande industrier som industriell automation, hydraulik, elektronik och modern belysning.

OEM befinner sig i en "gynnsam marknadsposition" och den årliga organiska tillväxten förväntas vara medelhöga ensiffriga procenttal. Möjlighet till förvärv finns också. Aktien bedöms vara attraktivt värderad till en ev/ebita-multipel på cirka 17 gånger på estimaten för 2022. Det kan ställas mot ett sektorsnitt på i medeltal omkring 30 gånger.”


Såväl Sdiptech (blå linje) som OEM (vit linje) har gått urstarkt på börsen i år och är +105 respektive +65 procent sedan årsskiftet. Även Catena Media (gul linje), som haft det motigt tidigare, har kommit tillbaka starkt och är +95 procent under samma period.

Veckans förlorare

Calliditas (-27 %)

Marknaden blev både besviken och orolig när den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA meddelade att de har skjutit upp måldatumet för ett potentiellt godkännande av bolagets preparat Nefecon.

Storägaren Linc är dock inte särskilt oroade över det amerikanska läkemedelsverkets förlängda granskning av portföljbolaget Calliditas kandidat Nefecon. Linc äger drygt 10 procent av bolaget och investerade långt före både Calliditas och Linc kom till börsen.

Analytikerna är också överens om att det inte är en anledning att ändra uppfattning kring bolaget. Carnegie skriver visserligen att man ser en förhöjd risk i aktien efter beskedet och sänker riktkursen till 170 kronor men behåller sin köprekommendation.

Redeye å andra sidan ser ingen anledning till oro och låter sin riktkurs och köprekommendation ligga kvar. Likaså Penser som skriver: ” Vi bedömer att förseningen kommer att skapa en osäkerhet i aktiemarknaden initialt, men att vi ser förutsättningar för en återhämtning om/när marknaden börjar återfå förtroende för ett godkännande i december.”

BHG Group (-11 %)

Att återförsäljaren av bygg- och heminredningsprodukter är ner så pass mycket är svårförklarat, inga speciella nyheter har agerat trigger. Undertecknad spekulerar dock i att marknaden överlag oroas av leverans- och komponentproblem, vilket även skulle drabba Bygghemma. Samtidigt är det tydligt att marknaden inte riktigt vet hur konsumentbeteendet kommer att se ut framöver i takt med att pandemin ebbar ut. Det innebär sannolikt en förhöjd riskpremie och kan förklara varför aktien åter handlas kring vinstmultiplar kring 25 mot tidigare 35-45 gånger vinsten.

Skogssektorn (-10%)

SCA, Stora Enso, Holmen och Billerud Korsnäs har alla fallit omkring 10 procent under veckan efter en negativ sektoranalys av Danske Bank som graderade ner sektorn till följd av makroläget och prisutvecklingen på massa och sågade trävaror. Skogssektorn har sedan tidigare uppvisat en fallande trend sedan mitten av augusti, i takt med att dollarn har försvagats samtidigt som de vägledande kinesiska massapriserna gått tillbaka.

Samtliga tre bolag har haft ett minst sagt svajigt börsår som vi ser i grafen. Calliditas (blå linje) är - 30 procent, BHG (vit linje) - 24 procent och SCA (gul linje) - 4 procent för året.

Vinnare och förlorare på Stockholmsbörsens Large Cap- och Mid Cap-lista.


Dela med dig