Aktiespararna

Veckosummering: Svajig börs och mängder av rapporter

Av Robert Andersson
4 februari 20223 min lästid

Vi är inne i härliga februari och en ny börsvecka är nu till ända. Januari bjöd på en sur första månad på börsåret 2022. Den gångna veckan har däremot bjudit på viss återhämtning i början av veckan, men efter en negativ avslutning så stänger börsen kring nollan.

Rapportstök från Meta

Facebooks ägarbolag Meta Platforms kom med en svag rapport under onsdagskvällen. Rapporten levde inte upp till förväntningarna och skapade en oro i marknaden kring hur framtiden ser ut för användningen av deras plattformar, som är under hård konkurrens av bland annat TikTok. Marknaden oroar sig även över hur förutsättningarna kring annonsintäkterna ser ut efter Apples förändrade förhållningsregler kring utelämnade av information. Meta föll 25 procent på torsdagens börs.

Kursutvecklingen de senaste två åren i jämförelse med S&P 500 visar hur kraftfullt torsdagens kursras var.

Många negativa överraskningar i rapportfloden

Även i Sverige kan det konstateras att rapportperioden har varit långt ifrån klockren. Konjunkturen har omvittnats som stark men resultatet av komponentsbristen och fraktproblematiken har nu börjat leta sig in i bolagens resultaträkningar och har satt press på marginalerna. Rapportmissarna har straffats hårt på börsen.

Här kommer 3 av veckans rapportförlorare (avkastning senaste veckan)

SKF B -9%

Hemnet -8%

Kinnevik B -6%

Det har däremot även funnits gott om positiva undantag där rapporten har fått aktien att lyfta. Bland de starkaste rapporterna för veckan hittar vi Skanska som mer eller mindre slog analytikernas förväntningar på alla nivåer. Omsättning, vinst och orderingång krossade förväntan och styrelsen förslog därmed en oväntat stor utdelning, något som fick aktieägarna att jubla.

Här kommer 3 av veckans rapportvinnare (avkastning senaste veckan)

Skanska +8%

Axfood +6%

AcadeMedia +5%

Stark jobbsiffra

Veckan avslutades med en stark amerikansk jobbsiffra som deklarerade att det under januari månad skapades 467 000 jobb utanför jordbrukssektorn, vilket kan jämföras med analytikernas förväntningar om 150 000 nya jobb.

I samma rapport redovisades löneökningstakten, som väntades vara 5,2 procent, men i själva verket landade på 5,7 procent. Oron för inflationen och högre räntor fick därmed Stockholmsbörsen att falla trots den i grunden mycket positiva jobbrapporten.

Nästa vecka väntar återigen mängder utav spännande rapporter. Håll särskilt utkik på rapportfloden under fredagen när stora delar av den svenska fastighetssektorn rapporterar. På torsdag väntar även en mycket intressant amerikansk inflationssiffra.

Trevlig vecka!

/Robert Andersson

Dela med dig