Aktiespararna

Veteranen manar till börslugn: ”Inga tecken”

Av David Flatbacke-Karlsson
18 september 20182 min lästid

Oroar du dig över en stor nedgång på marknaden?
Då är det dags att ta ett djupt andetag och slappna av, enligt en ansedd expert.
– Det är inte så att vi står vid avgrunden, säger Rich Bernstein till CNBC.

Att konjunkturen har nått en sencyklisk fas är något som nästan alla bedömare är överens om.

Fler och fler räds att en tyngre börsperiod lurar runt hörnet.

Men det kan även vara sunt att sakta i backarna och hålla huvudet kallt.

Meriterade Wall Street-profilen Rich Bernstein anser att det är alldeles för tidigt för investerare att kasta in handduken.

– Att vi befinner oss i ett sent skede av konjunkturen får det att låta som om vi står alldeles vid avgrunden. Så ser det inte ut. Tecken som indikerar att vi verkligen är nära att gå in i en björnmarknad går inte att se någonstans, säger han till CNBC.

”Lätt att glömma bort”

I samma veva som Rich Bernstein la sin kommentar genomgick den tekniktunga Nasdaq-börsen i USA sin sämsta dag sedan i juli. Index backade 1,43 procent och stängde måndagen på 7,895 punkter.

– Sektorn är väldigt, väldigt cyklisk. Det är lätt att glömma bort. Som orolig för den globala tillväxten kan du se utvecklingen på tillväxtmarknader. Det är samma sak som gäller inom tech.

Rich Bernstein understryker att det inte går att dra särskilt stora paralleller till andra typer av bolag på börsen. Han betonar att den amerikanska ekonomin fortsatt går på högvarv, men är också noggrann att lyfta fram att det kan vara sunt att se över sin riskprofil.

Det gäller att vara beredd på den stigande inflation som brukar dyka upp i samband med slutet av en längre tjurmarknad. Rich Bernstein är extra förtjust i bland annat energi- och industriaktier för tillfället.

Dela med dig