Aktiespararna

Vi säljer och letar nytt

21 oktober 20217 min lästid
Korta portföljen.
Här är veckans uppdatering av Aktiespararnas Korta Portföljen (vecka 42).

Marknadsläget

Marknaden fortsätter klättra uppåt på den berömda ”wall of worries”. Vi har haft mycket att oroa oss för under hösten med komponentbrist, skenande råvarupriser, kinesiska Evergrande, kommande tapering från centralbanker, Deltavirus och politiskt låst läge i USA.

Trots detta är vi återigen nya rekordnivåer på börsen. Hittills har rapportperioden varit okej och vi får se vart vi tar vägen härifrån men opitmismen pekar alltjämt på att vi nu går in i en historiskt stark period på börsen, där november historiskt varit årets bästa månad.

Nu över till portföljen där många rapporter trillat in

Sandvik

 • Vi tog in Sandvik för två veckor sedan, till kursen 206 kronor, och inför niomånadersrapporten som kom i måndags 18:e oktober. Aktien har studsat över 220 kronor två gå
 • Rapporten kom in lite bättre än väntat över nästan hela linjen och utan någon nämnvärd besvikelse. Sandvik har fått uppjusterade riktkurser. Blickar vi in i 2022 handlas aktien med p/e-tal på relativt låga 15. Ett P/E-tal på 18 är mer rättvist.
 • Bortsett från siffrorna, eller en uppvärdering av siffrorna, byggde vårt korta case på information om avknoppning av Sandvik Materials Technology, SMT (stålsidan).
 • Det fick vi men styrelsens målsättning är att dela ut och notera SMT under det andra eller tredje kvartalet 2022. Så lär det bli och aktien bör vara ett bra val på lång sikt.
 • Trots avsaknad av någon trigger i närtid tycker vi alltjämt att aktien förtjänar en plats i portföljen och innehavet behålls intakt.

SOBI

 • Swedish Orphan Biovitrum, Sobi, är under uppköp till kurs 235 kronor. Sista dag för att svara på budet är idag. Imorgon bör information komma från budgivarna hur det har gått och vad de gör härnäst. Vi väljer att ta en liten position inför.
 • Investor med 36,5 procent och 4:e AP-fonden med 7,0 procent var med på båten från början 2:a september. Att Astra Zeneca, med nära 8 procent, också accepterar är troligt. Däremot är det inte säkert att villkoret om 90 procent uppnås.
 • Sobi gjorde en så kallad omvänd vinstvarning i förra veckan. Starka, preliminära siffror för tredje kvartalet presenterades. Hela Q3-rapporten kommer om en vecka. En annan viktig nyhet är en europeisk rekommendation om marknadsföringstillstånd i Europa av ett nytt läkemedel, som redan godkänts i USA, för behandling av en
 • Bättre siffror än väntat, och utsikter för helåret, och ett kommersiellt steg framåt ökar värdet på Sobi.
 • Aktiespararna rekommenderade i förra veckan aktieägarna att säga nej (och budgivarna att höja budet om man menar allvar).
 • Det är troligt att färre än 90 procent accepterar och att budgivarna därför höjer budet ett snäpp. Även om så inte sker lär budet, som vanligt, förlängas oavsett om andelen som accepterat ligger över eller under 90 procent.
 • Svar på hur det blir bör vi få inom kort, kanske redan imorgon. Aktien till 234 kronor har uppsida på kort sikt till låg risk. Skulle budet mot alla förmodan dras tillbaka, och aktien falla ett stycke, har Sobi långsiktig uppsida och kommande, högre bud från andra är också möjliga.
 • Positionen utgör 7,5 procent av portföljen.

Mycronic

 • Nej, rapportspecket föll sannerligen inte väl ut, åtminstone inte om vi ser till kursreaktionen. Aktien är ner 10 procent och är nu under nivån vi köpte in den på.
 • Nu är vi givetvis lite partiska här men vi argumenterar för att reaktionen är aningen överdriven. Orderingången steg med 68 procent och helårets omsättningsguidance på 4,5 miljarder är intakt, det är inte illa.
 • Den huvudsakliga anledningen till fallet stavas ogynnsam produktmix och vi citerar bolaget: ” På kundens begäran flyttades den tidigare aviserade leveransen av en SLX från tredje till fjärde kvartalet. Pattern Generators levererade därmed under tredje kvartalet två system: en Prexision Lite 8 Evo och en SLX. Det är lika många system som under motsvarande period föregående år, dock med en betydligt mindre fördelaktig produktmix, då föregående år innehöll leverans av en Prexision 800 Evo, vår mest avancerade maskritare”.
 • Detta var något som fick en kraftigt negativ inverkan på rörelseresultatet men borde samtidigt vara lite av en engångskaraktär.
 • Samtidigt kan vi inte negligera marknadens dom och det är klart att siffrorna i sig är en stor besvikelse. Vi får se vad analytikernas dom blir de kommande dagarna (vinstprognoserna ska rimligen justeras ned) och vi väljer att sälja av halva innehavet då risken är förhöjd för en tråkig kursutveckling framöver.
 • Tekniskt viktigt stöd finner vi vid 200 kronor.

Storytel

 • Vi finner Storytel som ett intressant case framöver. Under pandemin var aktien en tydlig coronavinnare men sedan sektorrotationen bort från tillväxt har kursen haft det tuffare. I nuläget är det dock ett intressant läge att köpa in sig.
 • Kring dagens nivåer kan vi köpa in oss på ungefär samma nivå som EQT köpte in sig på. Att en så pass kapitalstark spelare som EQT gått in och äger 10 procent finner vi enkom positivt då de bör kunna bidra till högre tillväxt framöver.
 • Abonnenttillväxten ser lovande ut och borde rimligen studsa upp under årets andra halva och då borde tillväxten bli betydligt bättre än under de senaste åren.
 • Samarbetet med Spotify är även det spännande med tanke på att Spotifys betalande abonnentbas är nästa 100 gånger större än Storytels. Samarbetet inleds i slutet av året och väntas bidra starkt framöver. Positivt är också att vi kan räkna med låga distributions- och marknadsföringskostnader.
 • En faktor vi tycker är intressant är att spreaden mellan abonnenttillväxt och aktiekurs gått isär väldigt mycket på slutet, och där ser vi potential till att gapet borde kunna stängas framöver med start från årets tredje kvartal.
 • Kring dessa nivåer tycker åtminstone vi att ovan faktorer inte avspeglas i aktiekursen i nuläget.
 • Aktien köps in till kursen 185 kronor och positionen utgör 5 procent av portföljen

Övriga händelser

Vi noterar också att portföljinnehavet Physitrack kommit med rapport. En rapport som i vår mening stärker vår investeringstes med en otroligt stark tillväxt och där fortsatta förvärv kommer att göra bolagets redan starka marknadsposition än mer solid. IPO-kostnader och förvärvskostnader pressade som väntat resultatet men ska såklart ses som engångsposter. Att marginalen kom ner var även det väntat då förvärvade bolag tynger initialt. Men när Physitrack implementerar sin prenumerationsmodell kommer det få snabb påverkan på lönsamheten, redan i Q4 kan vi vänta oss.


Dela med dig