Aktiespararna

Viaplay kollapsar - aktien rasar 80%

Av Finwire/Redaktionen
1 december 20234 min lästid
Viaplay rasade brant på fredagen.
Viaplay Group kämpar för sin överlevnad. Bolaget redovisade en förlust på nästan 700 miljoner kronor för det tredje kvartalet och meddelar nu att man vill ta in 4 miljarder kronor genom en riktad nyemission och en företrädesemission. Teckningskursen blir 1 krona och bolaget säger att detta väntas leda till en "väsentlig utspädning av befintliga aktier”. Aktien kollapsar på Stockholmsbörsen som följd.

Under fredagsmorgonen kom till slut Viaplay med sin Q3-rapport. Bolaget hade redan sedan tidigare skjutit upp rapporten två gånger och det sista budet var att man skulle presentera sina siffror under torsdagen efter att Stockholmsbörsen stängde.

Men bolaget klarade alltså inte av att hålla sin deadline och riskerar nu böter från Nasdaq.

Viaplays Q3-rapport i siffror

Om vi tittar på själva rapporten så steg omsättningen 14,2% till 4 536 miljoner kronor (3 972). Utfallet kan jämföras med Bloomberg analytikerkonsensus som låg på 4 479. Den organiska försäljningstillväxten var 7% (25,4), och drevs främst av Viaplay som ökade 17% och står för 52% av koncernens nettoförsäljning.

Rörelseresultatet blev -538 miljoner kronor (-100). Rörelseresultat före intressebolag och jämförelsestörande poster uppgick till -321 miljoner kronor (-171), väntat var -373. Resultatet efter skatt blev -693 miljoner kronor (-86). Resultat per aktie hamnade på -8,85 kronor (-1,10).

Lämnar flera marknader

I rapporten uppges det att icke-kärnverksamheter i Baltikum, Polen och Storbritannien har fortsatt prestera sämre än förväntat.

“Vägen till lönsamhet för dessa verksamheter är varken tydlig eller realistisk, varför vi nu ingått ett avtal att sälja vår brittiska verksamhet, ett avtal som kräver regulatoriskt godkännande. Vi har även beslutat att lämna Baltikum och Polen sommaren 2025”, säger vd Jørgen Madsen Lindemann.

Till följd av att Viaplay lämnar dessa marknader, innebär det att man inte kommer att kunna starta planerade kommersiella initiativ. Det i sin tur innebär att man räknar med högre förluster för helåret än vad som tidigare guidats. De negativa kassaflödeseffekterna för att lämna dessa förlustgenererande marknader uppskattas till 2.2 miljarder kronor under de kommande åren.

Utsikterna för kärnverksamheten under 2024 är dock oförändrade.

Viaplay vill ta in 4 miljarder kronor

I samband med Q3-rapporten meddelade också Viaplay att man vill ta in fyra miljarder kronor i dels en riktad nyemission och dels en företrädesemission.

Bolaget skriver att teckningskurserna i nyemissionerna kommer att vara på 1 krona och att det väntas resultera i en "väsentlig utspädning av befintliga aktier”.

Den riktade nyemissionen är på 3,1 miljarder kronor till bland annat storägarna Canal+ och PPF. Företrädesemissionen är på 0,9 miljarder kronor och där väntas Nordea Fonder teckna sin andel.

Görs för att säkra Viaplays överlevnad

Utöver att ta in fyra miljarder kronor vill Viaplay även göra en nedskrivning av obligationsskulder på 2 miljarder kronor, varav 0,5 miljarder ska omvandlas till aktier.

Som en tredje åtgärd föreslås en rad självhjälpsåtgärder för att förbättra koncernens likviditet och lönsamhet. Viaplay har bland annat ingått avtal om att sälja eller vidarelicensiera sitt innehåll och sina innehållsrättigheter till tredjepartsplattformar, sälja sin verksamhet i Storbritannien (med förbehåll för regulatoriskt godkännande), att sälja sin Paprika Studios-verksamhet (villkorat av godkännande från en extra bolagsstämma) och att lämna de baltiska och polska marknaderna under sommaren 2025.

Viaplay-aktien kollapsar

"Detta omfattande paket och de operativa åtgärderna är absolut nödvändiga för att säkra koncernens överlevnad", säger Simon Duffy, tillförordnad ordförande.

Aktien rasar nästan 80% i den inledande handeln på Stockholmsbörsen under fredagsmorgonen.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig