Aktiespararna

Vice riksbankschef Henry Ohlsson lämnar Riksbanken i förtid vid halvårsskiftet

22 mars 20232 min lästid
Det finns många andra saker jag också skulle vilja göra"

Vice riksbankschef Henry Ohlsson har meddelat riksbanksfullmäktiges ordförande Bo Broman att han avgår i förtid som vice riksbankschef den 30 juni. Det framgår av ett pressmeddelande.

- Jag har varit vice riksbankschef i drygt åtta år och de har på många sätt varit de bästa åren i mitt yrkesliv. Jag har fått möjlighet att tillämpa de kunskaper och erfarenhet jag har med mig från min tid i universitetsvärlden för Sveriges bästa. Det har varit ett nöje att tillsammans med alla kunniga medarbetare och mina kollegor i direktionen fått göra denna resa. Jag har trots det valt att avsluta min andra period som vice riksbankschef i förtid. Det har inte varit ett enkelt beslut men jag fyller 67 år i maj och det finns många andra saker jag också skulle vilja göra, säger Henry Ohlsson.

Henry Ohlsson kommer att vara kvar som ledamot i direktionen till den 30 juni men kommer med start i dag den 22 mars, inte att delta i direktionens sammanträden eller de penningpolitiska mötena i april och juni.

Enligt den nya riksbankslagen ska Riksbankens direktion bestå av fem ledamöter senast 2028. Riksbanksfullmäktige kommer formellt att ta ställning till om en rekryteringsprocess för att tillsätta en ny ledamot ska påbörjas vid sitt sammanträde den 21 april.

Henry Ohlsson tillträdde som vice riksbankschef den 12 januari 2015 och fick ytterligare en mandatperiod som vice riksbankschef den 2 oktober 2020. Den nuvarande mandatperioden skulle ha löpt ut den 11 januari 2026.

Dela med dig