Aktiespararna

Vice vd:n slår tillbaka mot blankarna - och berättar om planerna

Av Eric Emanuelsson
19 oktober 20225 min lästid
Krister Karlsson är CCO och vice vd för SBB. Foto: Pressbild. .
SBB är ett av Stockholmsbörsens mest blankade aktier och det har blåst runt bolaget flera gånger under 2022.

Aktien är ner 82,21% i år.

Nu berättar bolagets CCO och vice vd Krister Karlsson vad han tycker om mediabilden av företaget, blankarna och framtidsutsikterna:

"När vi väl kommer ur det här kommer det finnas väldigt stora möjligheter", säger han i revisionsbyrån BDO:s podcast "Räkna med framgång" (https://www.bdo.se/podd).

Han var en av de första anställda på SBB. Han har varit med när bolaget gick som tåget under corona-åren och också under det stökiga 2022.

Krister Karlsson tycker att mediabilden av företaget just nu är "onyanserad".

"Men den frågan äger vi till viss del själva. Vi måste bli bättre på att kommunicera vad vi gör, och vad det innebär att driva ett fastighetsbolag och ett samhällsnyttigt bolag. Det tycker jag inte att vi får fram nu medialt, utan där är det blankare och skuldsättning och så vidare", säger han i podden "Räkna med framgång".

SBB finaniseras delvis genom obligationer. En oro som marknaden haft är att när väl obligationerna förfaller, så måste SBB ta nya lån på marknaden till en helt annan ränta, och då lär det bli dyrare.

Krister Karlsson får frågan i podden om han ser några problem med obligationsfinansiering:

"Vi tycker att vi har en väldigt fin skuldportfölj och vi har en snittränta på 1,4% ungefär, och en räntebindning och kapitalbindning på fyra år. Och vi har ganska små obligationsförfall i närtid och de har vi säkerställt via de försäljningar vi har gjort och den kassa vi har", säger han.

Slår tillbaka mot blankarna

Samtidigt har blankarna pekat (https://www.aktiespararna.se/nyheter/han-sankte-sbb-det-doljer-sig-bakom-okanda-blankarfirman) på att företaget har för hög skuldsättningsgrad, något som Krister Karlsson inte håller med om.

"Jag har svårt att se vad de ser för någonting. Jag tycker att vi har en väldigt trygg affärsmodell. Vi har inflationssäkra hyresavtal och långa hyresavtal. Jag tror att det är det som kommer räknas framåt".

Karlsson berättar att SBB har "koll på skuldsidan".

"Vi har sagt att vi prioriterar vårt kreditbetyg. Vi är rejtade enligt SMP och flera institut också. Och vi har gjort väldigt mycket försäljningar och vi kommer fortsätta göra försäljningar. För vi är måna om att bibehålla och öka vår rating. Så vi har koll på skuldsidan. Och sen så ser vi också i de transaktioner vi gör, att värdena finns där".

"Affärsmodell som håller över tid"

Krister Karlsson berättar att bolagets långsiktiga strategi är att växa, men där ligger inte fokus just nu:

"Vi har en långsiktig strategi som vi håller fast vid. Jag tycker att det är svårt att göra strategiska förändringar just nu, för det är svårt att sia om vart vi är någonstans. Jag landar i att vi har en affärsmodell som håller över tid och som håller i vått och torrt", säger han och fortsätter:

"Sen är det så att den långsiktiga strategin är att växa, men det är inte det vi har fokus på kortsiktigt. För kortsiktigt så kommer vi sälja. Men jag ser inte att vi inte kan jobba med de två tankarna samtidigt".

Under de senaste sex månaderna har situationen i Sverige och omvärlden förändrats radikalt. Krister Karlsson berättar att bolaget gjorde en stor obligationsfinansiering till sju miljarder med negativ ränta i februari, men konstaterar att det "känns väldigt längesen, när man tittar på dagens förutsättningar".

Restriktiva med att bygga - fokus på att ta fram byggrätter

Så hur står sig SBB i dagens klimat? Med en Riksbank som höjer räntan och en inflation som ökat rejält.

Bra, konstaterar Krister Karlsson och säger att det är stor efterfrågan på bostäderna.

"Däremot kommer vi vara väldigt mer restriktiva vad det gäller att dra i gång projekt och investeringar. Och det är bara med bakgrund att vi tycker att det är alldeles för dyrt att bygga just nu".

Han fortsätter:

"Men med det sagt kommer vi fortsätta vara väldigt aktiva med att ta fram byggrätter och se till att vi har möjligheter. För jag är väldigt optimistisk i det långa perspektivet, och i det vi håller på med finns det väldigt stora behov. Och de behoven kommer ju bara ackumuleras nu när det inte byggs något. Och då gäller det att vara startklar när förutsättningarna finns på plats".

Dela med dig