Aktiespararna

Vidtar åtgärder – aktien rasar stort

Av Redaktionen
17 juli 20182 min lästid

Husqvarna, som bland annat tillverkar trädgårdsprodukter, redovisar ett rörelseresultat på 1.925 miljoner kronor för det andra kvartalet 2018.

Enligt Inquiry Financials sammanställning förväntades ett rörelseresultat på 2.107 miljoner.

Husqvarnas omsättning uppgick till 14.270 miljoner kronor. Här var 13.702 miljoner väntat.

Gör stora förändringar

Husqvarna vidtar åtgärder för att lösa divisionen Consumer Brands undermåliga resultat, där bolagets närvaro i vissa lågprissegment och vissa varumärken kommer att upphöra. Som en följd av detta kommer divisionen Consumer Brands att reduceras i storlek och de återstående delarna att infogas i divisionerna Husqvarna och Gardena.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Husqvarna Group kommer successivt att lämna produktsegment och varumärken i lägre prissegment, särskilt bensindrivna gå bakom-gräsklippare och trädgårdstraktorer. En översyn av anpassningar av koncernens fabriksstruktur och varumärkesportfölj pågår.

Förändringarna kommer att genomföras i två steg. För säsongen 2019 levererar Husqvarna Group enligt gjorda kundåtaganden. Den pågående översynen kommer att resultera i ett ytterligare steg 2020. Koncernens nettoomsättning reduceras med närmare 2 miljarder kronor år 2019 men åtgärderna har positiv inverkan på koncernens rörelsemarginal.

Den nordamerikanska delen av Consumer Brands kommer att integreras i Husqvarnadivisionen och den europeiska och asiatiska delen kommer att uppgå i Gardenadivisionen.

Förändringarna påbörjas omedelbart och kommer att ha genomförts fullt ut vid årsskiftet. Den externa finansiella segmentsrapporteringen kommer följaktligen att ändras från och med 1 januari 2019. Goodwill bedöms inte påverkas.

Aktien rasar

Husqvarnas aktie faller blytungt på börsen. Vid lite efter 11.00 är kursen ned över 17 procent.


Dela med dig